Sunday, February 28, 2010

Hajat Bday HambaSalam sejahtera semua,


Terima kasih kpd seorg sahabat saya yg sudi menelefon saya dari jauh, bertanyakan khabar dan berita saya , hajat bday dan kek ... cuma 'tradisi makan kek ' semasa bday ini dah lama pupus dlm hidup hamba semenjak di Uni, tetapi ttg hajat bday (jarang terlupa sungguhpun pendorongnya - kek, dah hilang).Mmm, bila difikirkan, dan mgenang semula hajat2 birthday yg lepas ... (begitu juga dgn anda , mari lah kenang - mengenang semula peristiwa yg serupa) :Ada banyak perubahan , hasil drp kematangan. Masa kecil, kita sering berhajat utk sesuatu yg materialistik, yg boleh dirasa/dipegang cthnya ...permainan (toys), duit (kalau ada , haha ...), pakaian (not me, x pernah pun beli yg branded/mahal), makanan dan sebagainya yg agak mementing diri sendiri.Tatkala kian dewasa ni, banyak hajat yg berbentuk ilmiah dan amal , maksudnya bukan utk diri shj, tetapi turut utk pihak2 yg lain cthnya masyarakat.
Hajat tahun ini ialah supaya diri saya, dan masyarakat akan berubah supaya lebih berinitiatif utk memenuhi dunia ini (kalau bukan , Msia terdahulu) dgn kasih sayang
(termasuk lah sikap saling mgambil berat, sangguh memahami + bertoleransi n saling menegur antara 1 sama lain dgn prihatin). Why this wish ?Mudah shj, dgn hajat ini , ramai tdk akan disisih kan dari masyarakat dan lebih ramai akan diberi peluang dan perhatian, gejala sosial bpunca dari aspek kekurangan kasih sayang (x kiranya dari siapa2) akan dan SEMESTINYA menyusut, penganggur akan mendpt kerja dan beres lah dari aspek nafkah keluarga, dan kebajikan seisi keluarga tmasuk lah isu pelajaran di sekolah. Ramai akan mengurangkan pembalahan antara kaum , agama dan perkara2 yg sensitif cthnya perkara2 duniawi - politik, rasuah, seks bebas dan sebagainya ... yg kian berleluasa.But to make it short, kasih sayang adalah omnipotent solution (Ubat dan jln penyelesaian yg terbaik, serba - boleh dan sering digalakkan dlm pelbagai agama) and i believe in it cuma,

Cara utk mengadaptasikan dan mempraktikkannya teramat lah wajar utk kami tatapi dan mencari penyelesaian.Bukannya hajat utk aspek duit, keinginan utk hidup dgn mewah dan memandu kenderaan pacuan roda yg kos berjuta, rumah yg sebesar mahligai , status dan pangkat yg memaksa ramai utk berlakon baik dan berlakon hormat di depan anda, fake virtues (nilai2 kemanusiaan yg palsu) dan menjadi ' bos ' dlm segala aspek kehidupan.
A NOBLE WISH ? Nah ... at the end, we will be the one to reap the benefits, including myself, a mortal being filled with weaknesses and imperfection.The world needs love, and love comes from the human beings itself, the moment b4 and after they are born, they are born from it and with it. World peace is a world with unconditional love !


Definitely, we are still far far from being ' unconditionally' ...
Bagaimana pula sambutan harijadi anda yg lepas - lepas ? Bagi saya, hari2 tersebut patut diraikan secara sederhana, sbg tanda anda telah berjaya menempuh dan ' menjadi lebih matang ' setahun demi setahun. Jadikan peristiwa2 seumpama ini sbg pendorong utk menjadikan hidup diri anda serta insan insan yg tersayang semakin baik dan bermakna.


Jgn ambil remeh hal - hal yg dianggap ' kecil ' ini !ChoyHH


2 comments:

saranhaeyo said...

:)) terima kasih Choy HH,saya bertuah mempunyai sahabat seperimu!!

Choy HH said...

Terima kasih dan sama - sama kpd anda, Saranhaeyo !