Wednesday, December 16, 2009

Manusia yg layak di beri Penampar ! Si Tanggang Moden ?

Salam sejahtera, rakan - rakan semua,

Sila baca artikel di bawah yg mengisahkan seorang anak derhaka yg tdk menghargai penat lelah dan pengorbanan yg diberikan oleh ibunya semasa membesarkan dia .


(Sumber Harian Metro 10.12.2009)Tajuk : Buang ibu takut malu


PUTRAJAYA: Ibunya sudah menjengah usia senja, namun si anak yang tidak mengenang budi sanggup menghantar wanita berusia
84 tahun itu ke rumah kebajikan.


Semuanya berlaku selepas mengetahui sejarah hitam wanita yang mengandung dan membesarkannya itu
pernah menjadi ‘kupu-kupu malam’ bagi menyara tiga anak selepas ditinggalkan suami.


Bukan itu saja, anak bongsu lingkungan 40-an yang mempunyai pangkat, kedudukan dan hidup mewah hasil didikan dan titik peluh ibunya, langsung tidak pernah menjenguknya selepas menghantarnya ke rumah orang tua pada 2007, sehinggalah wanita itu menghembuskan nafas terakhir, dua tahun kemudian.


Sebelum ini, wanita terbabit dijaga anaknya selepas ditinggalkan suami beberapa tahun lalu, tetapi hidupnya menderita apabila dilayan tidak ubah seperti sampah sejurus lelaki itu tahu dia pernah melacur.Malah, bagi mengelak nama baik dan imej keluarga tercalar, lelaki terbabit secara sulit menghantar wanita tua yang dilayan seperti peminta sedekah itu ke rumah kebajikan dan terus memutuskan hubungan dengan manusia yang begitu banyak berbudi kepadanya sebelum ini. Anak derhaka yang memiliki beberapa kenderaan mewah termasuk Mercedes Benz terbabit dikatakan seolah-olah tidak mahu mengaku wanita itu ibunya ketika menghantarnya ke rumah terbabit kerana malu selain mengelak nama baiknya tercemar jika pengurusan rumah itu tahu ibunya pernah menjadi pelacur.


Perbuatan tidak berperikemanusiaan lelaki terpelajar itu didedahkan Pengasas Pusat Rawatan dan Jagaan Orang Tua Al-Ikhlas, Pulau Meranti, dekat sini, Muji Sulaiman, semalam.


Muji berkata, anak lelaki bongsu wanita itu
menghantar ibunya ke pusat jagaan terbabit ketika wanita itu berusia 84 tahun selepas mendapat maklumat ibunya pernah melacurkan diri selepas ditinggalkan suami, semata-mata kerana mahu menyara anaknya.

“Lelaki itu memberi alasan malu mempunyai ibu yang pernah menjadi pelacur."


“Apa yang menyedihkan dia menghilangkan diri dan tidak lagi menjenguk ibunya sehinggalah wanita itu meninggal dunia baru-baru ini,” katanya.


Muji berkata, dia yakin anak wanita itu mempunyai kedudukan sama ada dalam syarikat swasta atau kerajaan berdasarkan penampilan dan kenderaan mewah dipandu ketika menghantar ibunya ke pusat berkenaan.Menurutnya, bagi mendapatkan kepastian tuduhan lelaki itu, beliau menyoal sendiri wanita berkenaan yang kemudian mengaku pernah terbabit pelacuran kerana kesempitan hidup bagi menyara persekolahan dan perbelanjaan harian tiga anaknya.


“Sebelum menghembuskan nafas terakhir, warga emas itu mengaku menjalani kehidupan yang cukup daif, ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang selepas ditinggalkan suami ketika anak masih kecil".“Wanita itu memberitahu, dia terpaksa berlapar bagi memastikan anaknya dapat makan kerana wang dimiliki hanya cukup bagi membeli makanan tiga anaknya,” kata Muji sambil menitiskan air mata.


Muji berkata, wanita itu mengaku dia terpaksa melacur kerana tidak sanggup melihat anaknya menangis kelaparan.


Menurutnya, walaupun menyedari perbuatan itu menyebabkan dia dihina masyarakat, wanita berkenaan terpaksa melakukannya bagi menyara persekolahan dan kehidupan anaknya.


“Saya difahamkan, tidak ada ahli keluarga wanita itu mahu menjaganya selepas mengetahui dia pernah menjadi pelacur bagi menjaga maruah keluarga masing-masing."
“Walaupun sedih, wanita berkenaan
reda dengan perbuatan anaknya yang tidak mengenang jasa ibu,” katanya.


Menurut Muji, anak lelaki wanita itu tidak sepatutnya membuang ibunya kerana wanita itu tetap ibu yang melahir dan membesarkannya walaupun terpaksa berdepan pelbagai kejian dan umpatan masyarakat.“Apa yang dialami wanita ini kenyataan yang dicerita sendiri kepada saya dan tidak menyangka masih ada anak sanggup menyisih ibu yang melahirkannya sehingga wanita itu meninggal dunia tanpa seorangpun ahli keluarga di sisi".


“Sebagai anak, kita sepatutnya membalas jasa ibu, bukannya membuang mereka seperti sampah,” katanya.

******************************************************
Sumber : Harian Metro Online 10/12/2009

Saya tdk berani berkata lebih dari pada ayat yg berikutnya sebab saya bukan lah pihak yg ketiga mahupun mengerti lebih drp apa yg dituliskan dlm artikel akhbar tersebut namun ,


I don't know what or how to describe such human being or should i refer him as an animal (binatang bertopengkan manusia) . Memang patut kena " PANG" beberapa kali pd muka.


2 comments:

etuza said...

Salam sejahtera choy!

Masa ini saya masih di Pekan Keningau. Singgah kejap di cyeber terdekat. Kami semua nak balik kampung ni. Saya ucapkan tq atas ulasan Choy! ianya menceriakan laman etuza warna kehidupan. Nampaknya Choy masih setia mengikuti perkembangan keluarga saya. Tq atas perhatian anda. Entri Choy si tanggang moden menyedarkan kita agar kita semua menmghormati ibubapa dan saling menghormati.
Teruskan berkarya Choy!.

Salam mesra sahabat.

Choy HH said...

Salam sejahtera Etu,

Bila anda mengupdate blog anda, saya dpt monitor dari blog saya, kebiasaannya saya akan membaca selain entri yg berat ttg keagamaan.

Berhati2 dlm perjalanan pulang ke Kg (di mana dan berapa jauh nya dari rumah anda? )

Nanti saya muatkan maklumbalas di ruangan FB utk entri ini.

ChoyHH