Friday, December 4, 2009

Hugs - The Lost Art of Mankind ?




Salam sejahtera semua,

Bersua kami di ruangan yg sama ini. Terima kasih atas sokongan saudari dan saudara sekalian. Sebelum membaca kata - kata saya yg seterusnya, sila menonton dahulu, video ini dan renung - renungkan kata- kata yg berikutnya :

Pada pendapat anda, Heroes dan Heroins (kalau ada ...) dlm video tersebut ini - bodoh? Penyayang? Mulia ? Saja - saja ? Tidak masuk akal dan tdk bermakna ? Saksikan lah ...




http://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4&feature=player_embedded


Adakah anda mampu melakukan apa yg sekumpulan pelajar Amal tersebut lakukan ? Sanggup kah anda ? Tidak kan tindakan tersebut melanggar apa - apa hukum agama dan norma masyarakat ?


Saya berfikiran RAMAI di antara kami tdk mampu lakukannya dan ramai akan rasa kekok , janggal dan kurang selesa apabila memikirkan shj. Mengapa ?


Bilakah kali terakhir anda memberi dan menerima pelukan yg ikhlas - datang dari hati dan bukan sekadar rutin / saja buat2 atas kewajipan ?


Pada pendapat saya, ramai sudah tidak mempraktikan ' bahasa badan ' (body language) ini berikutan pelbagai sbb (saya sertakan kebaikkan budaya ini sekali) :


1) Sbb yg terutama - malu dan janggal , lebih lebih lagi di khayalak ramai.

Dlm sesetengah agama , YA, lelaki dan perempuan tidak patut berpeluk2 di hadapan ramai tetapi jika saya menukar senario kpd pelukkan antara sahabat2 ( antara laki sama laki, dan antara perempuan sama perempuan) dan antara ahli keluarga - patut kah rasa janggal ? Tidak kah pendekatan yg konservatif tersebut melimitasikan keeratan dlm perhubungan sesama manusia ?

2) Risau la , nanti org dpt mesej/makna yg bukan2 pula ...


Format kan lah ' harddisc ' mrk, dah lama tdk perform maintenance - Gunakan kata2 dan keikhlasan pd diri anda utk mengubah pemikiran mereka. Jgn disebabkan segelintir manusia yg berfikiran sempit ini, budaya yg elok mengalami kepupusan.

3) Anda patut berasa bangga apabila di peluk terutama pelukan yg mengejut dtg terus selepas bersalaman.

Rakan - rakan semua patut menghitung berapa kali kejadian seumpama dlm setahun. Start giving hugs and receive the hidden blessings.

4) Ini komen dari seorg rakan wanita :

" Tuan, ramai yg tdk sedar yg pelukan (sesama suami dan isteri ) merupakan terapi yg bagus " .

Saya mencelah dgn berkata " Ya, pendapat saudari memang unik, tambahan pula ini terapi yg semulajadi (natural) utk diri (belaian kasih yg mendatangkan kesan positif pd dalaman diri seseorg individu) , FOC - free of charge , di galakan dlm agama, malah menjadi ubat utk merawat dan mengukuhkan perhubungan yg tegang - maklumlah , masa kini ramai yg bekerjaya dan tiada masa utk diri mahupun keluarga - alasan yg saya sering terima ... ok lo,

tetapi jgn jadikan budaya ... nanti menyesal di kemudian hari.




5) Budaya ini boleh ' menjeles kan ' org lain - cemburu yg membawa kpd perspektif yg positif

Cthnya : Berpelukan di hadapan anak2 - yakni, bila dibimbing dgn cara yg betul, anak2 sekali ingin turut dipeluk bersama atau dihadapan sahabat yg belum berpunya, mungkin individu tersebut akan mendapat motivasi utk mencari teman hidupnya. Bermanja - manja lah dgn sesiapa sblum anda kehilangan peluang tersebut. Sesiapa pun dahagakan kasih sayang yg sejati, tidak anda setuju dgn pendapat saya?


6) " Ini budaya Mat saleh ni, x sesuai utk kami " ...

Rasanya sesiapa yg memberi alasan sedemikian patut kena ' karate chop ' dari saya. Sedar kah anda dlm banyak2 bhs, banyak bahasa yg menerima dan dibudayakan sebagai sebahagian daripada bhs pertuturan. Contohnya dlm Bhs Malaysia - Hello, Hi, aplikasi, eksperimen ... dan banyak lagi. Jgn lah tutur Bhs Malaysia - ada unsur2 dari Mat salleh ni.

Bagaimana pula budaya bersalam ? Rasanya ramai yg bersalam ala - Mat Salleh masa kini. Bagaimana pula dgn budaya berpakaian (tidak perlu saya bercerita lebih lanjut ttg aspek ini), bagaimana dgn industri musik - lagu2 yg anda dengarkan itu ? 100 % asli dari Malaysia ? Tidak kesemuanya ...

sebahagian kecil shj. Banyak perkara lagi - tepuk dada, tanya hati , jgn mencari alasan yg tdk munasabah. Siapa kata kesemua budaya Mat salleh ini tdk baik ?


7) Shortcut - jln pintas yg FOC utk memberitahu insan lain yg " anda penting bagi saya / anda seseorg yg saya bangga dapat berkenalan " .


Suatu pendedahan dan cara terbaik bagi seseorg yg lebih tua utk menyatakan dan memberi motivasi kpd golongan yg muda - cth pelajar vs guru , dan anak vs bapa / ibu . Lepas ni, kalau ada terserempak dgn sesiapa yg agak ' down - down ' atau biru semacam shj (" in blues ") atau bad mood/keadaan marah - beri salam dulu, berbual sekejap lepas tu, beril lah satu pelukan , kalau tdk sesuai, tepuk lah pd bahunya dan berbisik di telinganya. Dgn keberkatan dan rahmat dari Tuhan, teknik ini mujarab.




Jadikan lah budaya memberi pelukan seumpama budaya memberi salam (teguran) dan berjabat tangan.

Let's give free hugs to everyone, my dear friends, starting with the ones close to us and those who need us. Try first and place your judgement later. Be sincere in your every acts, and believe that He is watching from above, showering you with His blessings. I leave the rest to you all ... with a true and sincere goal. Semangat 1 Malaysia !

PS : Remember to collect your free hugs frm me when you meet me !



2 comments:

farah_AJ said...

saya agak bersetuju tp nak beranak dlu baru praktikkan hugs....keluarga sy x didik mcm tu, but we still love each other thou

p/s: i do hugs my female fren..but only the dear one~ hihi

Choy HH said...

Itu salah satu cara yg terbaik utk melihat isu ini - a step at a time , make a little of changes (in terms of out thoughts and perception ), Farah. Yg baik kami terima, yg keruh , dibuangkan jauh jauh.

I wish for your happiness : ) Hugs are something valuable and sharing means caring.

ChoyHH