Tuesday, December 22, 2009

Happy Dong Zhi !




Happy Winter Solstice Festival to all !!!
(also known as Dong Zhi)


Sungguhpun saya sudah rai kan semalam, hehe . Jgn lupa utk balik makan dgn keluarga ya (terutamanya kaum Cina yg menyambut perayaan ini)


It is the time to spend more time with them. Bear in mind, not only during this festival.

Take care everyone and keep the comments/questions rolling in.



ChoyHH

4 comments:

Ayasu Kuro-Obi said...

Salam Choy,

I heard about this festival from one of Chinese client, perayaan kuih katanya, tapi dia sendiri lupa nama perayaan ni, dia cakap kuih bulat2.

Org terengganu panggil "Buah Molong". Arwah ibu saya pernah buat tapi dengan kuah santan or gula melaka (nissang).

Lagi katanya, ada juga ramalan, kalau hujan tak berhenti semasa hari perayaan kuih ni, ia akan berlanjutan sehingga raya cina, kepercayaan org cina dulu2.

Choy HH said...

Salam persahabatan , my friend Saiful,

Kuih bulat2 tu namanya Tong Yuen ( Tong = sup (sup halia), Yuen tu maksudnya bulat (bulatan yg membawa kpd permuafakatan )

Sbb itu dikatakan semasa perayaan ini, semua kaum keluarga perlu berkumpul dan makan Tong Yuen bersama - sama dan perayaan ini juga melambangkan bertambahnya usia sebanyak 1 tahun bagi sesiapa yg makan nya - Penjelasan yg ringkas :

" Perayaan ini diadakan sehari sblum iklim/musim sejuk melanda di China suatu masa dahulu - ni cerita org2 tua . Masa ini lah manusia mengumpulkan segala bahan makanan dan benda2 yg dianggap perlu utk mengharungi dugaan semasa musim sejuk berlangsung. Dan pd malam sebelum tu, kesemua ahli keluarga akan cuba berkumpul dan makan dgn kenyang dgn harapan semoga semua ahli akan sihat dan berjaya mengharungi dugaan tersebut bersama - sama " .

Itu shj maksudnya - juga dikaitkan sbg berakhirnya 1 thn dlm kalender Cina (yg diikuti dgn iklim yg sejuk) . CNY - melambangkan bermulanya tahun yg baru. : )

Mudah shj ceritanya dan bagi saya ... perayaan ini bukannya ada apa2 makna selain beramai kumpul dan makan bersama (sama aje macam hari yg lain2 - saya dan keluarga saya shj lah ... no one else).

Btw , kuih bulat2 tu diperbuat daripada tepung ... gandum kot : ) (yakni bukan tepung biasa tetapi tepung jenis yg ' kenyal ' dan inti nya terdiri drp kacang merah/hijau atau bijian hitam. Supnya pula manis dan berasa halia - sesuai utk sesiapa yg ' tersumbat ' hidungnya .

Take care !

ChoyHH

farah_AJ said...

nak tong yuen satu!!! isy2..entri ni sungguh menyelerakan

Choy HH said...

Farah,

Di Giant tu ada jual Glutinous rice ball. Beli tu , masak kan sup halia yg masih shj, Kau tim !

Ii i can share with u, no problem ! But for now, nah, i share with u the digital version , hohoho ... Merry Christmas.