Friday, December 11, 2009

Arus Masa dan Kehidupan.





" I do not believe that we cannot change or control our life " .


" There must be always an alternate way for us to discover , we may not find it yet,

but it does not mean, it is not there ".



Salam sejahtera semua,

Suka atau tdk suka, diri saya sudah lama mencari hidup yg ku ingini, dah lama mencari pengalaman dalam hidup di samping mencari diri saya yg sebenarnya. Yg ironiknya, baru baru ini shj saya mula memahami kehendak diri saya setelah didedahkan dgn kerja yg saya anggap sesuai tetapi lama kelamaan saya rasa boring dan hanya melimitasikan kemampuan dan pencapaian diri saya.


" Menyelam sambil minum air, enjoy rasa menyelam sambil menenangkan otak, menyelidik makna khazanah lautan pd mata insan - insan lain dan diri sendiri , serta mencari si jelita "



It is the time NOW to take control of life and leave the conservative - prison like thinkings ...





Saya tidak suka mahupun percaya yg hidup manusia perlu fokus kpd kerjaya rutin setiap hari - pagi masuk alam pekerjaaan (9am) dan petang keluar dari tempat kerja (6pm) - 6 hari dlm seminggu . Maksud saya, saya tdk inginkan hidup sedemikian, dan ini lah persepsi manusia apabila menyentuh topik bekerja. Kerja bukannya suatu proses utk menukarkan jangka hayat kpd sumber kewangan shj. Kesian , ramai yg berpendapat sedemikian . Bagi saya, saya perlu hidup dlm kerja saya di mana saya perlukan keseronokan, kepuasan dan pencapaian serta motivasi dlm karier saya. Tdk seperti pandangan golongan majoriti, pd saya, alam pekerjaan tdk perlu menjadi sangkar utk memerangkap kan diri dan hanya menurut perintah manusia / pasaran.

Bekerja lah utk pelbagai sebab dlm kehidupan sungguhpun kerja adalah sebahagian sumber pendapatan, namun sumber pendapatan berkait rapat dgn keperluan hidup cthnya utk menyokong ahli keluarga, makanan dan keperluan asas kehidupan sehingga lah ke babak keseronokan dan sikap materialistik.

Jika keinginan hidup anda pd aspek material dan kepentingan luaran itu rendah , maka anda tdk perlukan sumber pendapatan yg tinggi (mengambil kira aspek $$$ tinggi, maka bebanan tugas makin tinggi dan masa bekerja dan stress yg tinggi ). Wujud , tetapi tdk biasa kami dengar yg ada kerja yg senang lenang namun sumber pendapatan yg amat tinggi dan siapalah tdk ingin menjadi kaya ? Saya ingin kan bukan hanya kaya dari aspek kewangan, malah dari aspek kemanusiaan dan hubungan sesama insan - insan yg lain, ya , saya seorang yg tamak. Jgn lah menjadi hamba kpd duit kewangan.

Setelah rakan - rakan membaca penulisan di atas, izinkan saya bertanya 2 soalan dan berharap agar rakan - rakan semua sudi bertukar pendapat dgn saya :

Adakah saya ini seorang yg ego ttg kehidupan ? dan

Apakah yg dimaksudkan dgn kata " Ego " ?


Dlm melihat dan mengkehendaki hidup yg ideal (terbaik utk diri) adakah saya salah takrifkan maksud " ego " dgn " harapan dan pandangan /maksud sebenar hidup bagi saya. " ?





Konsep bersabar yg ramai berpendapat dlm kerjaya yg mereka tdk suka / selesa mungkin di salah erti kan. Ramai yg berpendapat apabila ujian dan dugaan menimpa dlm karier mereka, bersabar merupakan satu satunya jalan yg ada. Tdk kah rakan2 semua berpendapat bersabar itu dlm sesetengah konteks adalah sikap yg kurang digalakan ? Bagi sesetengah insan, bersabar maksudnya berdiam diri dan berfikiran positif sementara menaruh harapan agar masa mengambil alih hidup mereka dan menyelesaikan segalanya utk mereka, adakah wajar bagi anda duduk berpeluk pd tubuh, berdiamkan diri dan tdk berbuat apa2 dan tunggu shj masalah anda ghaib ? Tidak bukan.


Bagi saya , bersabar itu bukan suatu jalan penyelesaian , cuma pd suatu tahap pd hidup, itu lah masa di mana kami buat refleksi pd diri sendiri atas matlamat, dan keputusan yg telah berlalu dan bakal wajar dibuat. Tempoh masa itu lah yg di maksudkan dgn bersabar- berfikir positif and berpegang teguh pd prinsip kehidupan + kekuatan minda - sementara mencari jln alternatif yg lain.




Think , take your time to think but don't stop thinking and wishing.



For some of us, " Think FAST " !!!



" Time does not wait for you neither should you wait for Time to arrive, it is here now, right in front of you "


Jgn lah kita membiarkan arus masa utk membawa kami sesuka hati ke mana mana shj ... kalau berakhir di situasi yg bagus (bersyukur lah) , kalau berakhir di tempat yg tdk menyenangkan (macam mana ? Rasa sesal ? Sesal dahullu pendapatan , sesal kemudian tdk berguna - betul pd sesetengah aspek namun mungkin ada peluang lagi utk baik pulih keadaan... anda sanggup mengambil risikonya ? You can't turn back time !


Adalah wajar agar kami semua renung renungkan jangka hayat yg tinggal pd diri kami - maksud saya konsep jangka hayat anda makin menjadi singkat, mustahil kami akan tahu bila hayat seseorang akan berakhir. Masa anda sedang " berjalan ", mungkin " merangkak ", mungkin juga " berlari " ... anda tdk boleh mengawalnya, dan masa akan terus berlalu .



Change is the only constant in life


Jgn sesal dahulu pendapatan, ... sesal kemudian tdk berguna dan anda sudah pun membuang sebahagian masa anda !


Hasil penulisan saya semasa membuat multi tasking di makmal perubatan yg sentiasa sibuk ... dapat juga saya menulis : ) ... Do you have the time for yourself to do things you desire for ? Why not ?

Think ... does it have to continue to be in such a way ? Time to change !


5 comments:

farah_AJ said...

saya rasa kita mesti berusaha mencari titik keseimbangan antara tuntutan material & kemahuan sendiri..... sy rasa ego adakah sesuatu yg baik(dlm sesetengah keadaan)....ego menyebabkan anda bekerja dengan baik agar tidak dipandang rendah, *ego=quality control

Choy HH said...

Mmmm, quality control ...maksudnya, saya ni ego la ya ? Sbb saya tdk mahu diri saya sendiri n org lain memandang rendah kpd diri sy sbb itu, hidup hamba mesti lah berwarna warni - warna lah dgn warna2 kesukaan hasil usaha diri sendiri.

Follow your heart and mind - both of them must achieve an equilibrium to draw out the best solutions. we need to be OUR own superman/ wonderwoman : )

Thank you Farah, i'll remember Ego = quality control .

Choy HH said...

Mmm, then again

Ego -

1st definition : Concern only for oneself:, self-absorption, self-centeredness, self-involvement, selfishness. See self/other.

Saya tdk lah sampai mengambil berat ttg diri saya seorg shj.

2nd definition : An exaggerated belief in one's own importance: egotism, self-importance. Informal bighead, bigheadedness, swelled head. ...

mmm, did i exaggeated ? Nope ... just stating my needs n truth about life (i have yet to married though ... ) ...

farah_AJ said...

kalau ikut kamus dan normality ego tu sounds tak bagus...
tapi sy rasa manusia perlu ada ego that makes them think "eh i'm better than that, i cant be doing this" sbb tu sy suka *ego=quality control

:-bd

Choy HH said...

Mmmm Farah, setelah lama saya menenung dan berfikir tentang perkataan " Ego " , rasanya macam makin " confuse " dgn ciri2 perkataan lain spt sombong and ect . Try this sentence :

" He had a massive ego; never would he admit he was wrong ". Macam sama maksud dgn sombong shj - maksud saya, perkataan ego ini mudah di salah fahamkan.

It is really depending on what situation when u r using it but mostly and the most accurate meaning for this word is :

" Someone's ego is their sense of their own worth. For example, if someone has a large ego, they think they are very important and valuable" .

Ini membawa kpd 1 soalan, kalau diri sendiri Farah tdk merasakan Farah penting maka ... what is the significance of your living ?

Everyone does have their own worth to this world or else ... it would be offensive if i use the word - rubbish to describe human which doesn't make sense , well, sometimes we do think certain ppls in such a way (sampah masyarakat ) ...

I agree with your words and the conclusion : Everyone must have ego but in a balance level, not over - when ppl give u advice, u listen and make your own reflection - humble, but not too humble (itu drama namanya and not till a level to let ppls simple ordering /push you around ... no one is a slave to other humans except Him ).

TQ Farah.