Wednesday, July 8, 2009

Minum Kopi awet muda?




Salam sejahtera semua,

Jarang mendengar pasal kopi ini berpotensi utk mengawet muda (lepas ni, x laku lah produk produk yg berfungsi utk ' melambatkan' proses penuaaan ? )

Yg sering didengar ialah kopi ini ada antioksidaan. Apa tu? Secara rumusnya, antioksidan ialah sejenis bahan yg boleh mencegah penyakit kanser dan berkemampuan utk melambatkan proses penuaan . Dari perkataan nya, Anti - menghalang , oksidan - proses oksida (oxidation) ialah proses di mana sesejenis bahan dalam tubuh (merujuk kpd konteks entri ini) berubah menjadi radikel bebas contohnya ion - ion yg merbahaya kpd tubuh badan.

Saya tidak hendak merumitkan entri ini, maka biarlah ia sesuatu yg mudah , dijelaskan dgn mudah dan menggunakan perkataan yg kurang rumit.

Pada masa yg sama, izinkan saya utk tambahkan point lanjutan : Kopi berkemampuan utk melambatkan penyakit Dementia dan Alzheimer.

Dementia : a loss of mental ability severe enough to interfere with normal activities of daily living, lasting more than six months, not present since birth, and not associated with a loss or alteration of consciousness. A type of symptoms caused by gradual death of brain cells.

Alzheimer - Or more specifically known as Alzheimer Disease (AD) is A DISEASE , not a SYMPTOM. Dementia is a type of symptom in Alzheimer (banyak symptom lagi selain memory lost - Dementia)

Berikut ada satu artikel dan sedikit sebanyak penambahaan dari saya. Cuba fahami artikel ini :




Minum kopi awet muda
Oleh NOOR FAZRINA KAMAL

Sumber : Utusan Malaysia Online

KOPI sememangnya sudah sebati dengan kehidupan rakyat Malaysia. Tidak kira pagi, tengah hari, petang atau malam, secawan kopi panas yang segar beraroma memberi nikmat dan kepuasan yang tidak terhingga kepada penggemarnya.

Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Nestle, orang Melayu adalah peminum terbesar kopi di Malaysia.

Selain memberi nikmat dan kepuasan, ramai yang mungkin tidak menyedari bahawa kopi juga mengandungi bahan antioksidas yang dapat meneutralkan radikal bebas dan melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan.

Presiden Makanan Functional di Fakulti Sains Makanan dan Nutrisi, Universiti Leeds, United Kingdom, Profesor Gary Williamson berkata, tubuh manusia terdedah kepada zarah yang dikenali sebagai radikal bebas.

Radikal bebas terbit daripada beberapa punca seperti asap kenderaan, daripada asap, pancaran matahari (UV), tekanan hidup, tabiat merokok dan sebagainya.

Ia akan membuatkan sel-sel kulit rosak dan kurang keanjalan sehingga kulit nampak berkedut, kusam dan pelbagai masalah.

"Bagaimanapun radikal bebas sebenar boleh diuraikan dengan pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi bahan antioksidas atau dalam bahasa saintifiknya dipanggil polyphenols.

"Selain biji kopi, bahan ini juga terkandung dalam tumbuhan seperti buah-buahan, sayuran, bijirin dan kekacang," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Kajian saintifik turut merujuk kepada polyphenols sebagai elemen penambah jangka hayat sebagai sumber kesihatan serta antioksidas yang tinggi.

"Antioksidas ini juga mengurangkan kesan penuaan serta risiko penyakit kronik," jelas beliau.

Akan tetapi persoalan yang sering timbul dalam fikiran ialah kuantiti yang patut diambil untuk mencapai tahap kesihatan optimum.

Justeru Williamson berkata, tidak salah jika seseorang misalnya meminum lima hingga enam cawan kopi dalam sehari.

"Secawan kopi mengandungi dua kali ganda bahan antioksidas yang terdapat di dalam minuman koko, jadi minum kopi adalah cara yang paling mudah bagi seseorang untuk mendapat perlindungan dari bahan radikal bebas, sekali gus melindungi diri dari pelbagai serangan penyakit kronik," tambah beliau.

Tidak kira apa jenis kopi yang diminum, antioksidas tetap diperolehi sama ada dalam kopi campuran mahupun kopi yang telah dinyahkafein.



Mengikut sumber website yg berikut :

http://ayobertani.wordpress.com/2009/04/29/kopi-menghambat-penyakit-alzheimer-dementia/ and http://www.iptek.net.id/ind/

Website bahasa Indonesia (saya malas nak tukar bahasanya tetapi, masih boleh difahami, no problem ! )

Dalam kajian riset terkini Peneliti George Perry ahli bidang Neuroscience dan Paula Moreira yang keduanya anggota CAIDE :

Cardiovascular Risk Factors, Aging menyimpulkan penemuan yg menarik, bahwa orang yang minum kopi 3-5 cawan sehari menunjukkan penurunan 65% dalam prevalensi penyakit AD : Alzheimer – Dementia.

Eksperimen penelitian meliputi 1409 orang yang berusia 65 s/d 79 tahun dengan 61 responden diantaranya adalah penderita penyakit AD dan sediakalanya riset ditujukan untuk menemukan kaitan antara kegemaran minum kopi maupun teh terhadap resiko ancaman mengalami penyakit Alzheimer Dementia pada manusia separuh baya.

Kandungan kafein yang terdapat pada kedua minuman dalam berbagai latar belakang demografis dan gaya hidup berbagai bangsa di dunia memang telah lama diketahui memberikan pengaruh positif dalam peningkatan efek “arousal” iaitu memberikan rasa gairah bersemangat disamping terdapatnya kandungan anti-oksidan yang juga berpengaruh positif untuk “adenosine effects” ( Nak tahu maksudnya, klik aje dua kali pada perkataan bhs Inggeris, ada kejutan utk anda ) .

Secara mudahnya, " adenosine effects" ni ada pelbagai, dan berfungsi sbg ' buffer', or stabiliser / pengimbang. Contohnya bila degupan jantung terlalu laju, ia akan lambatkan kadar tersebut, ia boleh juga menyebabkan saluran darah anda mengembang atau mengecut mengikut keadaan dan mempengaruhi tekanan darah, serta mempunyai pengaruh kpd neurotransmitter pada otak, justeru mempengaruhi kadar pengeluaran bahan kimia eg hormon pd badan ... sbb itu adakalanya ada pengguna yg rasa kurang keinginan utk tidur, rasa high - high sedikit ... dan pelbagai effek yg lain.

Kajian peneliti ahli dari Universitas Texas di Austin – AS ini tengah mengalami kajian review hangat ”peer-to-peer review” dalam publikasi jurnal ilmiah on-line “F1000-of-Biology” dan tentunya akan menjadi kabar baik bagi segenap penggemar minuman kopi di seluruh penjuru dunia dimana pun orang berada.



Cuma beberapa persoalan yg mungkin akan timbul diminda,

Berapa banyak cawan kopi yg diperlukan utk mencapai tahap anti - penuaan ini?

Berapa kerap kopi perlu diambil?

Sejauh mana keberkesanan tersebut, berubah - ubah dari seorg individu ke individu yg lain? Sudah semestinya, ada - piawaian yg tertentu?

Ada pelbagai faktor luaran yg mempengaruhi kadar pendedahan kpd free radikel, cthnya kerjaya, stress, genetik dan berbagai bagai lagi faktor2 yg boleh kami semua renungkan bersama.

Have a break, have a cup of coffee together with our loved ones.

Memandangkan banyak feedback yg saya terima kesemuanya agak mempersetujui entri ini ... baik lah utk semua jika saya memperjelaskan sesuatu dgn teliti.

Emm ... saya sebenarnya suka minum kopi sungguhpun :

Keburukannya melebihi kebaikan utk tubuh badan yg sihat.

Ok, sila baca dgn baik baik ya - sabar, banyak info ini ... jgn putus asa ya !

Keburukan kopi terletak pd kandungan Kafein nya yg agak tinggi.

The negative effects of caffeines are well documented, but not all research agrees on the results of caffeine. Some is specifically caffeine negative, citing numerous negative effects of caffeine. Other studies take a more positive approach and cite both benefits and possible problems with caffeine consumption. Most studies correlate the negative effects of caffeine with high caffeine intake, and with certain physical conditions or groups of people who tend to have more problems with caffeine.

Caffeine is a stimulant and it will elevate heart rate, increase blood flow, and raise body temperature. It increases blood sugar levels and act as a diuretic, meaning you urinate more frequently and reduce water intake

AND


One of the negative effects of caffeine is that small amounts of caffeine taken daily, for example a cup of coffee a day, can create physical dependence on caffeine. If you fail to drink your daily dose of caffeine, you can end up with headaches, excessive sleepiness, a feeling like you can’t function or flu like symptoms. Ketagihan ...

Moderate negative effects of caffeine include:

  • Headaches
  • Irritability
  • Increase in breast tenderness
  • Restlessness
  • Mild insomnia
  • Increased heart rate
  • Increased blood sugar
  • Difficulty concentrating
  • Mild stomach upset

Severe negative effects of caffeine include:

  • Panic attacks
  • Irregular heartbeat
  • Sleep deprivation
  • Continuous stomach problems
  • Prolonged depression
  • Sleep disorders




Kalau bukan pasal bahan kimia ini, mungkin, saya kata mungkin, kopi tu memang sesuatu minuman yg baik.

" Choy, kan entri ini dah sah bercerita ttg kebaikan minum minuman kopi, pasal antioksidan, bukan " ... feedback yg paling kerap saya terima.

Memang antioksidan baik utk kesihatan. Persoalannya :

Kandungan kafein jauh melebihi peratus antioksidan - sbb itu saya menimbulkan persoalan " berapa kerap dan berapa cawan kopi yg diperlukan utk mencapai matlamat anti penuaan itu " ?

Sebenarnya bila bercerita ttg antioksidan ini,
% nya teramat rendah dlm kopi. Kandungan antioksidan ini agak tinggi dlm buah buahan ( buah berri dan buah manggis) serta sayur - sayuran , di mana kedua dua opsyen ini bebas daripada kafein.

Satu lagi masalah ialah, antioksidan ini hanya akan mendatangkan kebaikan pd tubuh badan pada jangka masa panjang pengambilannya . Sbb itu, anda makan atau x makan , dlm jangka masa pendek, anda memang tidak dapat merasai perbezaannya. Sungguhpun pelbagai artikel bercerita mengenai % kandungan ini n itu agak tinggi dan makan ini atau makan itu boleh mencegah penuaan, konklusinya ... tiada org yg tahu tahap keberkesannya berikutan % kandungan dlm makanan/minuman teramat dicurigai.

Biar pun kandungan antioksidan ialah 0. 001 gram pun dlm sesuatu makanan/minuman, faktanya tetap sama yg makanan/minuman itu memiliki antioksidan dan

Those are the setbacks of antioxidant ...

Antioksidan memang berkemampuan utk (secara teori) boleh melawan bhn bhn radikel yg bebas (fre radicals) dan selanjutnya mencegah kanser drp berlaku pd tubuh serta pada masa yg sama, mencegah sel sel dlm badan drp ' dicederakan ' oleh bhn bn radikel tersebut dan secara x langsung, memandangkan sel - sel pd badan itu hidup dgn sihat n x banyak kemusnahan, proses penuaan boleh dicegah pada masa yg sama, anda kelihatan muda (sel sel baru boleh tumbuh dgn baik menggantikan sel sel tua yg dah mati).


Persoalannya, cukup ke kandungan antioksidan dlm makanan/minuman tersebut, utk mendatangkan kebaikan yg diingini pd tubuh badan kita? Bukan kesemua % anti-ok yg masuk pd badan akan tinggal pada kuantiti yg sama di dlm badan dan berfungsi sepenuhnya, ada yg akan dimusnahkan dan % yg tinggal ... agak susah dijelaskan.

Jadi, saya tdk menafikan yg kopi memiliki anti - ok biarpun dlm kuantiti yg teramat rendah , pada masa yg sama saya juga tdk boleh berkata yg kopi ini MEMANG akan mencegah penuaan , mungkin berpotensi, mungkin tidak tetapi anda perlu mengambil tahu ttg risiko pengambilan kafein.

Menurut rakan saya, among the popular anti - OX tablets/capsules available are Selenium tab, vitamin E cap, Co-enzyme Q10 cap, and etc (banyak lagi yg bertujuan komersial - saya highlightkan perkataan KOMERSIAL, pelbagai pihak cuba utk mengaut keuntungan atas sikap manusia yg kurang memahami ttg antioksidan dan begitu juga dgn BANYAK BANYAK perkara yg lain) .

Harap saudara - saudari sekarang ini faham kenapa saya menulis entri ini.


Jgn kata produk A berasaskan anti - A, pelbagai lagi produk B, C dan D yg anti - ini dan itu tetapi sejauh mana keberkesanannya? Memang kompenen utk mencegah sesuatu penyakit ada, tetapi tinggi ke kandungannya? Anda tdk boleh menafikan kewujudan komponen komponen tersebut, bukan?

Some hospitals now even recommend Co-enzyme Q10 for heart problem patients.

ChoyHH

ps :

Memang la ada kopi yg sudah De - Caffein (tanpa kafein) tetapi mahal , sukar diperoleh dan faktor yg terpenting, pelik dan tdk sedap rasanya. Berbalik juga kpd persoalan kita, adakah kandung anti-ok berada pada kadar yg efektif ?

Secara psikologi, kopi ada kebaikannya.

1. Boleh kurangkan stress bila meluangkan masa berbual dan minum bersama rakan - a break frm a hastle n bustle life style. Ini dah suatu mindset dan trend masyarakat di Malaysia- secara umumnya.

2. Pd waktu pagi, minuman ini boleh menyegarkan dan mencergaskan pemikiran anda.

3. Kopi merupakan minuman yg tdk mahal dan lebih baik drp minuman berkabonat. Coffee bean tu ... kopi yg lebih baik ma, dah lah di import dah ' berbrand' ... kualiti kacang yg lebih baik sbb tu, mahal . Itu shj sbbnya ... jgn fikir ttg hal lain.

4. Sedap ma, aromanya yg best ... tu la gua support ia ... bersikap sederhana, itu lah yg terpenting dlm apa jua pengambilan makanan & minuman.

Extra info on benefits of Coffee with resources (on scientific views) :




So spend sometime for a cup of coffee, WITH your loved onesss.

1 comment:

Anonymous said...

Salam,

Sebenarnya abg Choy bukan ceritakan pasal kopi shj (itu sbg perkara pokok dan peransang entri itu), padahal beliau

sedang ...kutuk cara pelbagai pihak utk promosikan produk mereka semata - mata utk mencungkil kekayaan dari pihak lain, promosi sama ada secara media yg terbuka atau secara ' kecil kecilan'.... cara mereka twist n turn (putar belitkan) fakta sains utk kepentingan masing2.

Penting utk kita semua sedar apa batasnya logik dan realiti di dunia ini yg sebenarnya, ada banyak bahan yg sedap dibaca dgn fakta sains sekali tetapi, if we were to think ' outside of the box ' for a while, then kita akan sedar yg hidup kita semua ini dimanipulasikan secara tdk langsung. ...

Ambil lah masa utk baca semula entr tersebut & maaf, kalau abg Choy tertimbulkan kesulitan dari segi pemahaman saudara/ri terhadap penulisan beliau.Beliau ada kesukaran tertentu, blogger boleh di saman juga (tindakan undang2) ...