Friday, May 22, 2009

Flash back- 1st time we meet and initiated a bond



Salam sejahtera semua,

Entry yg lepas lepas saya pernah menyentuh tentang istilah flash back . Ye la ye la, saya mengotakan janji saya sekarang.

Saya dah sampai masanya utk mengeluarkan sebahagian hasrat dihati saya ini, risau mungkin tdk akan ada peluang lagi pd masa hadapan. Saya ni mempunyai 2 entiti dlm diri saya, sebelah minda yg teramat positif dan sebelah lagi teramat negatif... ini keunikan saya dan juga kekuatan saya.

' Risau tdk ada peluang lagi pd masa hadapan' ? Maksudnya, lepas ini saya akan meninggalkan Shah Alam, barangkali tdk akan kembali mahupun mendekati tempat ini ... melainkan saya betul-betul dah tdk tahan rindu pd sesetengah rakan dan pada masa yg sama, saya ingin mengubah mindset saya yg positif tetapi memudaratkan hidup saya (mindset : Yg saya akan hidup pd keesokan hari, kemudian hari ... saya tentu ada peluang untuk 'take action' pasal apa2 dlm hidup ini. Mengapa perlu menunggu hari esk utk take action? Why not now? )

Bergambar di dpn Kota Belanda

This kind of thought have really pulled me behind frm enjoying this life to the fullest and enable myself to take for granted about my surroundings. Mudah aje konsepnya, jika anda anggap hari ini merupakan hari terakhir utk anda, saya yakin anda akan menemui apa yg penting utk anda dan akan mencuba sedaya upaya utk mengeluarkan keberanian dari hati utk merelisasikan hasrat dihati. Dah la sikap saya ini yg suka berfikir, tambahan pula tidak suka utk mengambil risiko ... lama kelamaan , perkara2 ini akan mencetuskan chemistry yg tdk elok utk hidup - You are going to miss a HELL lot of chances and let regret to rule over you.

Ok, flashback, nak mulakan dgn siapa ya? Pernah rakan - rakan blogger terfikir :

1. Bagaimana kami boleh bertemu, sama ada secara bersemuka atau secara maya (internet) ?
Apakah peristiwa yg mencetuskan titik permulaan persahabatan antara kami?

2. What bonded us and keeps us as friends till now?

Pemandangan di dlm kota Belanda di PPangkor

Saya rasa baik lah jika saya mulakan dgn sahabat saya ini yg memberi ilham dan mencetuskan keinginan pd hati saya utk memiliki sebuah blog. Emm, agak2 sapa ya? Haha... jeng jeng jeng, the lucky choosen number 1 entry -

Bro. Din (Sharifudin), you are the one Bro , not to mention, saya juga lah sahabat yg adakalanya rush anda utk membersihkan blog anda yg 'bersawang' dulu ...hehe. My buddy here, mudah aje, boleh lah saya anggap anda sifu Tkd saya. Saya tdk ingat bila masa kali pertama bertemu dan berbual dgn anda tetapi macam ada gambaran saya pernah dijadikan guinea pig utk demonstrasi Tkd anda ... haha. Masa Bro dtg ke KUTPM (masa tu MSU belum wujud lagi), ada sekali saya kena pick out of the crowd (kalau saya x silap ingat ya, remind me if i am wrong, what is the REAL scenario ), mungkin sbb i am the only chinese n the only alien wearing WTF uniform among the rest GTF members. What happen, handlock kot ... haha, but i learned a lot from you that day , i enjoyed it. Besides that, jarang lah kami bertemu, boleh kira dgn jari, sbb itu sampai hari ini, saya tdk pernah betul2 duduk berbual anda sbg seorg sahabat, to help you to discover the another side of this world whereby everyone is just humans, we can sit together, hit each other, touch each others' soul with words and end up having a great bond which last forever.

What really makes me remembers about you is that you kept on smiling whenever we met. Did you realize? Entah apa lah yg trigger , tapi harap perkara yg elok lah Bro...hehe. One more thing when you smile, there a unique impulse which BAM into my head, only you have it, out of more than 20 ++ years i have been living. Apa dia? Kalau saya beritahu, nanti kena handlock lagi dgn Bro, bila kita berjumpa Bro remind me, saya akan berkongsi dgn anda. Bercakap pasal berjumpa ni, bila ya? Saya tahu anda sibuk, sehinggakan masa yg diperuntukkan utk family pun x lama, pelbagai tanggungjawab, dah lama kenal anda, faham la.



Hey, let's make a promise? Before i leave, we have a cup of drink together, ok? Kat Giant aje, x perlu pi tempat2 yg mahal yg mungkin disajikan roti Perancis dan sup Ekor. Kalau dah lama baca penulisan saya, saya yakin anda faham sikap peribadi saya yg tdk endahkan pangkat dan darjat serta $$$. Yg saya rasa menyesal ialah saya tdk ada peluang banyak utk belajar dgn anda terutama aspek TKD, too bad la, something happened to me.

Jaga kesihatan diri dgn baik ya. Batu karang tu suatu pengajaran yg tdk ternilai harganya, kesakitan yg dialami, perasaan duk kat hospital (berapa ramai yg dtg melawat, berapa ramai yg sms? Saya x sempat dtg pun ... sms ... masa tu mungkin belum rapat dgn anda ...eh, duk cerita hal lain pula, out of the point !). Begitu juga dgn peristiwa - peristiwa lain dlm hidup, yg menusuk jiwa, teramat pahit , perkara2 yg cuba utk dilupai tetapi rasanya susah. Be strong , and don't forget to take in plenty of plain water. Ada apa2 hal, emel aje kpd saya, jamin reply. Keep intouch, banyak-banyak lah memberi pendapat dan komen kepada blog hamba yg tdk seberapa ini.

Gambar ketika komuniti servis di PPangkor ( Ujian Glukose )

Alright, lucky fella nomber 2 : lepas ni x nak bagi nombor2 lagi, susah nak recall chronology peristiwa yg berlaku dlm hidup saya. Semua yg saya duk cerita tu, semuanya penting, xda maksud disebalik kod nombor. Saya rasa seterusnya ialah Saiful ( Haji Saiful Nizam Ashari) sbb cara kami berkenalan juga agak unik.


Selepas penubuhan blog Journey of Life ini, ada satu entry pasal Terengganu, masa saya dtg melawat Ust. Fauzi dan Saiful ni ada komen pasal salah satu, rasanya beberapa foto yg saya paparkan pd blog sbb dikhuatir olehnya bahawa info yg saya berikan itu kurang tepat. Sebenarnya, saya tersalah menamakan tempat dimana saya mgambil gambar2 tersebut (xda pula bawa diari dan pensel masa mgambil gambar tu, so, something went off ... my mistake!). Masa tu terkejut juga, siapa gerangan pemuda yg bergelar Saiful ini?

Selepas peristiwa tersebut, saya rasa kami keep intouch sehingga kini. Penulisan blog / pembukaan blog yg baru Saiful, mungkin mendapat sedikit pengaruh dari saya. Rasanya i do play a very small role in it, in terms of persuading ... betul, my friend? Saiful, sampai kini saya masih belum pernah pernah berjabat tangan dgn anda, hang duk jauh sangat kot ... haha. Saya janji akan dtg melawat ke Terengganu dlm masa terdekat, masa tu kami arrange la utk berjumpa dan berbual2 panjang, ok ? What is so unique about you my friend? Cuba fikir, saya jamin anda x akan dpt jawapannya, apa pula keunikan yg ada pada saya sehinggakan both of us can keep intouch till now?

Saya rasa diri saya ni kerdil, x penting sangat pd muka bumi ini dan xda pula apa2 pangkat darjat yg istimewa dan disanjungi, yet, i get to know a lawyer. Hoho, bangga tu ..haha (hidung tu jgn bertambah panjang sehingga pd kadar yg melampau-lampau ya... hehe ). Saya bangga berkenalan dgn anda bukan sbb anda seorg lawyer tetapi atas sbb sikap anda yg tdk angkuh (belum pernah bersemuka ni dan bebual secara langsung,but my personal impression la, and usually gerak hati saya ni jarang silap...hehe. Betul, Saiful ?

Gambar saya sewaktu memberi ujian BP dan kaunseling (Blood pressure )Ramai yg kata saya ni bermuka serius ... Nooooo !, I am naturally born in such way, can't say much but ... i am friendly inside and thats what counts the most ...hehehe.

Make me proud my friend though i am already, dont forget about yourself and my words, keep on being yourself and do think about yourself a little more than before, mungkin benar mungkin tdk, sikap kami berdua ni selalu utamakan org lain dulu sblum diri kami. I'll remember about your birthday, and you remember about mine ya? 27th Feb not 29th....x setuah itu.

Ai, panjangnya saya berceloteh, baru 2 orang.... Saya meminta diri rahulu, nak berehat sebentar, nanti sambung balik.

Not bad huh, buat pemeriksaan kesihatan berlatarkan pemandangan di pantai dgn bendera Malaysia berkibar megah sekali ... didnt realize it till now.

Semenjak pulang dari Pulau Pangkor ni, mata saya mudah berasa penat bila menenung kat pc ni lama-lama.... entah kenapa.


By the way, kalau sesiapa nak melawat ke P.Pangkor ke, nak buat trip utk students/ friends ke (jgn lupa ajak saya), ada sedikit informasi yg saya boleh berkongsi dgn rakan2 semua. A cheap budget trip yet pretty enjoyable, do contact me, saya ada contact info yg boleh beri kpd anda. we can share our experience, no problem.

ChoyHH

This is soo not my words ... woow, pissing- warmth and -friendship. See how creative we can be... =_="

ps : Ai... baru teringat yg saya tdk pernah bergambar bersama Bro Din n Saiful, so xleh nak publish kat blog ini. Tak tahulah ada peluang atau tidak kelak. Somehow blog ni dah jadi diari saya, benda2 yg best akan saya cuba muatkan dlm ruangan yg kecil ini).... utk tatapan rakan-rakan semua.

Ada juga yg bertanya, Brother, kenapa pakai font yg bersize XXL ini? Sbb nya teramat mudah, buat apa nak bersusah, bertekang mata semasa membaca blog saya? Duduk lah selesa kat kerusi and enjoy my writtings. Jgn fikir bila tengok aje entry saya ni penuh dgn perkataan dan panjang ni (pasal size font yg besar), anda dah berputus asa utk menghabiskan abjad pertama sehingga abjad terakhir dlm entri saya. Each of my word, have its own meaning, dan kenapa tdk guna teknik penulisan secara rumusan (the ability to sum and shorten everything) ? Itu teknik yg dipakai utk tujuan formal dan akademik basis, x yah la, kat blog saya ni, saya ingin semua pembaca saya terhibur dan mengenali saya melalui penulisan saya.Saya bukan manusia yg suka pada kod formal dan, i am just myself.

Fikirkan lah juga dari aspek pembaca , be a little kinder than usual and a simple act can change a person's future. Believe it !

7 comments:

kenwooi.com said...

wow you blogged in malay..haha..
i think my BM merosot edy.. =D
interesting writeup though.. =)

Choy HH said...

Hi Ken,

Well, BM and BI have been with me eversince my birth and has become my great pals, much much greater than 'mother tongue'.

I wrote in dual languages, in a bad manner of putting it - Bahasa Rojak...haha.

Alright, stay tune for more and keep the comment coming. Thanks 4 dropping by.

ChoyHH

Akmal Hisham Abdul Rahim said...

Salam sahabat...

Apa khabar? kali ini nak tinggalkan pesanan dalam entri blog anda.

Pergi P.Pangkor ada bawa ole-ole? Ikan masin ke, sotong kering ke, ikan bakar ke, satay rumpai ke?

Apapun mengharapkan awak gembira dan sihat sejahtera.

Saya dah muat naik gambar terbaru. Tengoklah dalam blog saya.

Saya baru kena penyakit demam kuning. Ada ubat tak?

Choy HH said...

Mal,

Jgn bergurau Mal. Doktor dah diagnose anda dapat demam kuning ( Yellow Fever) ke? THE Yellow Fever?

Saya x nak bercerita panjang. Mal, beritahu saya bagaimana anda mendapat penyakit ini dan apa yg Dr dah buat dan cakap pd anda. Lepas dia kata Mal dah dapat virus Flavi (deman kuning), apa yg dia kata lagi? Dia x tahan Mal kat wad?

Saya xda mood nak cerita/bergurau ttg PPangkor lepas mendengar peristiwa yg melanda pd anda.

Sy akan jawab soalan anda selepas mendapat reply yg terperinci dari anda. Jgn lupa utk balas mesej ini.

ChoyHH

Ayasu Kuro-Obi said...

Choy, baru baca blog org lain hari ni. Hey dapat nombor jugak ye saya. We may have chance to meet on 20 & 21 June at Poli Shah Alam - National TKD Champ ...

Choy HH said...
This comment has been removed by the author.
Choy HH said...

Yo Saiful,

Nombor? Oh, lepas tulis panjang2 and recall flashbacks... ada yg masih x dpt so, x continue entry tu buat masa ini .... kebanyakkan rakan saya ni memang berkaitan dgn Tkd and the funny thing is ... no indian and so far only 1 chinese (my old old school mate) - so kesimpulannya, race is not my concern.


Oh, 20th n 21st Jun, musim cuti ... saya ada di Shah alam, menyeksa diri utk habiskan kerja agar saya ada masa bermain di Tganu n tempat2 lain nanti, dah janji saya kpd beberapa sahabat saya.

Adam ada beritahu saya pasal ini, agaknya anda kenal Adam Ariff , so that will be 2 vs 1 union... takut saya bila anda berdua berbual pasal Tkd.

Anyway, sila contact saya pada hari itu, saya buka ruang yg luas luas dan lapang utk u all pd 2 hari tersebut. Wait up, 20th N 21st .... bermalam kat mana? Jom buat BBQ (not at my place ) or anything. By the way, kalau boleh - censored , nasib baik ada check ... - (Only both of us know the rest of the sentence)

Ok, c u then. Usually things dont go as smooth as how i wanted/expected to be.

Oh, bawa buah tangan ya ? Bawa diri tu cukuplah ...saya x masak di sini.

ChoyHH