Tuesday, April 28, 2009

Selsema khinzir -Update versi BM dan BI (menjawab soalan2 dari rakan2)

Salam rakan-rakan sekalian,

Virus selsema khinzir merebak melalui :

Sebarang contact/sentuhan dgn sesuatu/manusia yg memiliki virus tersebut, cth melalui batuk dan hingus , atau anda tersentuh bangkai / pesakit influenza dan sentuh org lain /diri sendiri. Termasuk lah sebaran melalui udara dan sentuhan.

Jangkitan boleh berlaku sejurus anda mendapat penyakit tersebut (selepas virus settle dlm badan anda dan merebak -anda sakit ! ). Bermula dari hari pertama anda jatuh sakit sehinggalah anda bebas dari virus tersebut.

Cara mencegah diri mendpt penyakit yg dahsyat itu : Pi jauh jauh daripada sebarang manusia yg disyaki / mahupun dah mendapat penyakit tersebut. Cuci tangan , jgn main sentuh2 dengan benda yg berkemungkinan dijangkiti virus ( kerusi, pemegang pintu, tandas ..., sbb malaysia belum ada kes lagi - safe kot ...)

Virus boleh hidup selama lebih dari 2 jam di luar badan host/pesakit. Tdk mustahil virus itu boleh berkeliaran sekitar kafeteria, tandas -mana-mana tempat pesakit yg pernah pergi.

Tanda -tanda/simptom -simptom (deman, batuk, sakit kerongkong, sakit2 badan, selsema, lemah/tdk bertenaga dan rasa sejuk ) - simptom2 biasa bila mendapat selsema dan demam.

Ubat-ubatan - oseltamivir or zanamivir (antiviral/anti virus drug/dadah/ubat yg direcommen kan oleh WHO) . Proses 'pembikinan' vaksin virus sedang dijalankan ...entah berapa lama tempoh masa yg diperlukan. Percaya lah, ubat2 tu hanya akan berkesan buat sementara waktu sahaja, bila virus berevolusi lagi, ubat2 tu tidak akan berkesan lagi (virus pun boleh immune mendapat immunisasi- mengalami perubahan genetik supaya ia dapat mengadapsikan keadaan baru). Sbb itu, kebanyakkan selsema tiada ubat untuk mengubati termasuk lah demam - virus sentiasa berubah2 ( tetapi, katakan 10 ubat yg digunakan mulai dari A, B , C dan seterusnya. Tidak mustahil jika suatu hari nanti ubat A akan lebih berkesan berbanding ubat ... Z -ubat yg terbaru), virus berevolusi tetapi bukan lah lengkap /perfect. Lebih kerap ubat yg sama digunakan, maka peluang ubat itu tdk berkesan disbbkan evolusi akan menjadi tinggi.

Sama lah dgn prinsip saya suka ketuk kepala anda, suatu hari nanti anda pasti bersedia dan mengelak pukulan saya. Jika saya beralih target dari kepala ke perut, apa macam? Ada terfikir utk mengelak?

Jom berdoa utk sesiapa yg terlibat (jgn asyik fikirkan isu Gaza aje, isu ini berpotensi jadi krisis dunia , mana satu lebih 'mengerikan' ?). Selit -selitkan lah dalam doa anda, hasrat agar dunia ini bebas dari virus selsema khinzir dan penyakit2 yg lain !

Jgn terhantuk baru tergadah ...



Transmission.
Flu viruses are spread mainly from person to person through coughing or sneezing of people with influenza. Sometimes people may become infected by touching something with flu viruses on it and then touching their mouth or nose.

How can someone with the flu infect someone else?
Infected people may be able to infect others beginning 1 day before symptoms develop and up to 7 or more days after becoming sick. That means that you may be able to pass on the flu to someone else before you know you are sick, as well as while you are sick.

What should I do to keep from getting the flu?
First and most important: wash your hands. Try to stay in good general health. Get plenty of sleep, be physically active, manage your stress, drink plenty of fluids, and eat nutritious food. Try not touch surfaces that may be contaminated with the flu virus. Avoid close contact with people who are sick.

How long can viruses live outside the body?
We know that some viruses and bacteria can live 2 hours or longer on surfaces like cafeteria tables, doorknobs, and desks. Frequent handwashing will help you reduce the chance of getting contamination from these common surfaces.

What are the signs and symptoms of swine flu in people?
The symptoms of swine flu in people are similar to the symptoms of regular human flu and include fever, cough, sore throat, body aches, headache, chills and fatigue. Some people have reported diarrhea and vomiting associated with swine flu. In the past, severe illness (pneumonia and respiratory failure) and deaths have been reported with swine flu infection in people. Like seasonal flu, swine flu may cause a worsening of underlying chronic medical conditions.

Are there medicines to treat swine flu?
Yes. CDC recommends the use of oseltamivir or zanamivir for the treatment and/or prevention of infection with these swine influenza viruses. Antiviral drugs are prescription medicines (pills, liquid or an inhaler) that fight against the flu by keeping flu viruses from reproducing in your body. If you get sick, antiviral drugs can make your illness milder and make you feel better faster. They may also prevent serious flu complications. For treatment, antiviral drugs work best if started soon after getting sick (within 2 days of symptoms).

Currently, a vaccine is being develop but the question is : How long is needed?

Let us pray hard, for those who are involved and for the sake of mankind.

ChoyHH


No comments: