Monday, March 2, 2009

Peristiwa di Iran -Atas nama Tuhan?



Good day and Salam to all,

Is this the real deal happening in Iran? Or it is just a way where people find it fun to condemn on other people's religion? Either way, it brings a bad impression towards humanity ... true or false, i don't want to know and i dont want to justify on it , but just to create an awareness.

Either way, i find it humanity is fading away, such immoral behavior (both if it is real, or it is just a prank), and we were to say, we are one step ahead in terms of other intellectual creatures ... is it so?


I will display the full content on the article which have been sent to me. Man, human can be such a disease/sickness and makes me want to puke on them.


To make a clear cut point of view -

Such act is not within Islamic teaching. I stress out the point that people intend to condemn on others religion by sending out fraud emails , maybe because on the heat, regarding the critical issues on Iran , 'they'-who sent such emails tend to take this opportunity to make others mind go haywire.

The purpose of delivering this entry is to further highlight on how humanity have drop to such an embarrassing level ... till we go against our moral and condemn other peoples religion and to certain extend, try to manipulate peoples mind to deviate far from the regarding religions true teaching - which teaches more on the concept forgiveness.

No words coming out from my mouth on what RELIGION we are referring here. The mentioned stuffs are the from 'genuine' article sent to me that i want to share its 'originality' with the readers.

I DO NOT intend to provoke any sensitive issues.

Adakah ini situasi sebenar yg berlaku di Iran atau sekadar gurauan semata-mata ke atas agama? Tidak kira apa kebenarannya, tahap keagamaan dan kemanusiaan berada dalam keadaan yg kronik dan terlampau membimbangkan. Adakah manusia masih lagi berada di tahap yg lebih tinggi berbanding makhluk ciptaan Tuhan yg lain? Adakah kita masih layak digelar manusia dan ingat pada Nya?

Artikel dibawah memberi gambaran seumpama peristiwa lampau dalam sejarah berulang sekali lagi pada abad yg dikatakan serba maju dan moden ini. Peristiwa lampau dimana pencuri akan dipotong tangannya, manusia yg berbohong akan dipotong lidahnya ... Apakah ada kebaikan dan rahmat disebalik maksud yg tersirat? Yakni, manusia patutlah bersifat merendah diri , jauhi dari keinginan utk berevolusi ke tahap ketuhanan (atau hampir) dan memiliki kuasa utk menentukan takdir manusia lain.

Atas sebab keilmuan , berikut saya sertakan artikel yg dikirim kpd saya, konteks penuh tanpa sebarang gubahan dari salinan yg asli. Entri ini hanyalah sekadar berkonsepkan perkongsian pendedahan ilmu sahaja, tiada maksud lain selain itu. Saksikan lah dan semoga iktibar akan menemani anda pada penghujung bacaan anda dan semoga kemanusiaan akan menuju ke jalan yg sebenar dimulai dengan iktikad bahawa Tuhan itu ada dan kembali lah kpd ajarannya yg sebenar (bukan sekadar bercakap dan apa yg dinampak oleh mata kasar shj- Apa yg ada pada sanubari keagamaan anda ? ).

Pernyataan yg perlu ditegaskan,

Saya tidak menyebut tentang apa2 agama disini dan mesej ini semestinya suatu 'gurauan' semata mata. Mungkin ada manusia yg cuba memanipulasikan pemikiran insan lain dan berniat utk memburukkan ajaran agama umat yg lain. Memang pandai mengambil peluang ke atas isu2 yg hangat di Iran.

Saya nak rakan2 lain lihat bagaiman cara mereka melakukan kerja 'mulia ' mereka dan pada masa yg sama , mungkin ada yg telah MENYIMPANG jauh dari ajaran agama mereka.


Saya sama sekali tdk percaya ini lah ajaran sebenar agama tersebut ... cuma tdk mengetahui mengapa manusia berniat menjatuhkan imej agama yg lain ... apa yg mereka dapat dan kenapa fokus kepada agama tersebut sahaja?

Maaf jika menimbulkan kesulitan pada pembaca berikutan niat tersirat saya yg mungkin tdk difahami / disalah fahamkan dgn bacaan yg kali yg pertama.


Yakin lah pada saya, have faith in your friend here.

ChoyHH


In the name of so so n so, it is not true in terms of the real teaching. Or perhaps, are they desperated to such an act, removed their faith and deviate from their real teachings and to go against it? Islam do not teach such an unreasonable act ... i find the photos are kind of funny though ...

Sedikit perkongsian kata, selepas saya bertanya pada rakan saya dan minta pendapatnya dari sudut Islam -
Menurut prespektif islam, dalam islam tidak ada jenis hukuman seumpama itu. dalam islam tidak boleh dijalankan hukuman ke atas budak bawah umur. dalam menghukum perlu ada siasatan yag rapi dan 2 perkara penting:

Islam tidak menganiaya budak dan kanak-2.
Kalau atas sebab kelaparan dia mencuri, tidak boleh dihukum, perlu diberi secara percuma.

SAYA PASTI INI BUKAN BERAGAMA ISLAM, kalaupun islam, ia tidak mengamalkan dengan betul.






3 comments:

sidekick said...

Bro....if u realize ..very seldom I put my comment to ur entry. For me ur entry is wise enough for us to accept it and no need further explain or comment.

But for this one I hv to gv my comment.

I'm not sure what's in back of ur head when u received that email and what's in ur head when u upload this entry.

Just as a friend I really hope that ur intention is not to show to world that this is the punishment in Islam and we must stop IT!.

U better investigate more my friend and be wise enough to judge rather than try to create the barrier between u and muslim friends.

U should (as a wise and educated man)confirm the validity of the email and the purpose of this kind of email been distributed.

That punishment totally NONSENSE and x wujud dlm Islam. Hukuman pencuri ialah potong tangan bukan hancurkan tangan. Tu pun bukan senang2 nk potong. Kena ader 4 org saksi yg boleh dipercayai.


So my advise ...tanya la dan rujuk la dulu kpd Ustaz2 yg u kenal (I'm not the one) before upload this kind of "sensitive" entry.

Choy HH said...

Thanks for the comment Bro.

Adalah bukan niat saya utk menyatakan apa agama tersebut ( bukan nak stop apa2 dan bukan nak tunjukan punishment dari punca mana -mana). Of course, bukan sama sekali nak create apa2 barrier between my friends.

Sbb saya post entry ini ialah saya rasa ada manusia yg suka main2 tentang agama ( mungkin Bro tdk pasti ttg niat tersirat yg ada pd penulisan saya ). Xda pula mention ttg hancurkan tangan itu pun peristiwa pada zaman Manchuria (xda kena mgena dgn Islam...didnt mention it at all, more like in MY 'ancient' religion history). Zaman dimana ... erm... agama kurang dititik beratkan dah peraturan yg ditentukan manusia lebih mutlak.

Betul, tiada dan tak patut ada hukuman yg akan dan dijatuhkan tanpa munasabah mahupun saksi.

It is a bullxxxx in the first place when i receive this message, this is definitely not s form of punishment in Islam ( sbb x nak buat perubahan pada artikel yg tdk munasabah itu, saya biarkan satu satunya slide yg 'tersebut' ttg Islam) dan supaya insan lain dapat lihat tahap moral dan kemanusiaan yg ada pd manusia lain.

As you have already get the idea - THE purpose of such MESSAGE or rather EMAIL, is to CONDEMN on people's religion. Tak tahu kenapa lah ...

I'll make some changes to this entry, utk mengelakkan sebarang kesulitan dan salah faham.

Thanks Bro ( i dont touch on politics n religion much ... melainkan benda2 yg baik sahaja , itu lah nature saya).

ChoyHH

Choy HH said...

Forget to mention, i am NOT the type who create barriers between me n my buddies, it is totally against the meaning of this blog's creation ...

Almost every entry was to closen the gaps between us .