Friday, February 20, 2009

Yeah, entri ke 101 !

(A small booth, allocated for me to promote my chosen health care product - " Insupro Forte", kecil benar space yg diberi ...ceh... Ada peluang nanti saya update kan ttg produk Alternative Medicine ini yg diperbuat dari Bittergourd / Peria, yg ada banyak cert , halal, dan memenangi pelbagai anugerah dlm keberkesanan merawat diabetes/ kencing manis ( kencing manis tu simptom dia, bukannya penyakit... Produk dari Easy Phamax)

Salam persahabatan dan semoga rakan-rakan semua sihat dan makin ceria, Ramai rakan yg bertanya, hidup apa macam? How r u? Ni hau ma? Saya baik, kalau x baik pun simpan kat hati aje. Blog kan ada, banyak leteran dan perkara yg merepek2 dlm blog saya. Reply dan respon dibuka kpd rakan2 semua, kritiklah, tanya lah, dan beri lah alasan utk saya menambah baik kan blog yg tdk seberapa ini. Guna lah ilmu yg ada pd otak 1 byte ini. I am wiling to help, but don't expect me to be a God.... i am far far from being sempurna. Niat dan saling faham memahami tu penting

Me, having final touch on the display materials

X banyak artikel tentang diri saya? Ya ke? Haha... mungkin hati saya ni besar, muat utk ramai insan, tapi diri sendiri tdk di utamakan. Baik lah, artikel ini khusus utk diri saya yg kecil dan tdk seberapa ini, dah Yes, ini dah masuk ke entri ke 100 utk blog hamba.

Ada yg minta autograf... bergurau aje, saya merupakan ahli jawatan kuasa dlm Annual Dinner Institute saya, saja bagi sign utk verify ticket ke malam tersebut.

Saya dilahirkan di bumi yg indah ini, dibesar kan di KL, pengalaman hidup yg lepas, x perlu diungkit, hampir semuanya kurang manis, saya tak ingat sangat hidup/pengalaman manis sebelum saya di tingkatan 3. Permanent head damage kot ( Phd)..haha. Saya terungkit tu ... bila rakan saya agak down dan perlukan sokongan saya. Hidup x indah tdk mengapa, tetapi ilmu dan pengalaman yg tdk seberapa tu mampu membantu manusia lain, apa salah nya?

Adakah saya jenis yg bengis / pemarahan ? X lah, jarang saya tunjuk kan emosi saya pd manusia lain. Jarang saya buka mulut dan menasihati insan lain, hanya kpd yg berkesempatan dan yg terpilih. Di pilih oleh Tuhan, utk bertemu dan bersahabat dgn saya.

Saya bukan jenis yg agresif pun, Tkd sparing pun saya sayang pd rakan2 lain , sbb faham erti kesakitan, dan faham erti utk sparring. My achievement in Taekwondo? Xda la apa2, sekadar lebih memahami diri saya, kelainan diri saya pd manusia lain dan keadaan Tkd di dunia/ di Malaysia. Bila saya dah marah, betul2 marah, dan benar2 marah. Pernah sekali saya memukul seseorg (di gelanggang ke , di luar ke, faktanya tetap sama), baru saya perasaan ada banyak tenaga yg latent / tidur/ tersorok pd diri, sehingga saya takut pada diri. Dah masuk babak ' trance ', agaknya serius ma tu? Haha... apa nasib manusia yg ' x bersalah ' tu ? Saya masih ingat sampai hari ini , takut dan menyesal.

Saya sedang menyakinkan pelawat( penolong dekan) ttg produk tersebut (not selling, just creating an awarenesss)

Sapa yg saya sayang dan ambil berat, erm.... payah juga soalan yg diajukan oleh pelajar dan rakan saya. Keluarga saya, Tuhan , dan rakan2 ma, saya mana lah ada ramai lagi manusia di dunia ini selain keluarga dan rakan2? Obvious isn't it? Bagi sesiapa yg saya berbuat baik tu, saya sayang kot...haha, bagi sapa sapa yg banyak menerima kata2 saya tu, saya ambil berat kot..haha, tapi saya banyak belajar daripada memerhati manusia , akrab x akrab, tetapi saya belajar. Saya sayang / mengambil berat sbb ada sesuatu yg disebaliknya? Mungkin, i am no angel. Apa yg saya boleh katakan, saya buat baik sbb hati dan minda saya ingin /hajat kan. Tdk lebih dari itu dan kalau lah x rasa keikhlasan hati saya....what can i say. I dont even know will wil happen 2morow, apatah lagi pd masa hadapan? Kesimpulannya, being a ' big heart' individual, does have a price to pay. The more u labour / melaburkan semangat dan kekuatan hati, lagi lah kuatnya impak jika di salah fahamkan dan terlabur pada manusia yg tdk sepatutnya. There is no such thing in this world saying or proving : u be kind to other, they wil be kind to u, and u might end up living in Heaven. It is just a wishful thought, a wish, a desire where we share in common. Yet, nothing wrong in believing in it.

Me and my poster presentation ..ai, patut lah sibuk semacam, pi sini, pi sana buat presentation

Semua nya ada hidup tersendiri, pengalaman tersendiri yg mustahil bagi manusia lain yg ada sebiji - serupa dgn pengalaman anda. Jadi, jgn lah sombong, makin tua, makin berisi, makin banyak makan garam. Makin tinggi pangkat , makin tumbuh hidung kat dahi. Makin banyak underling/ pekerja/ pelajar/ anak2, makin ego, makin nak demand/minta org lain utk respect diri hang. So far la, u think that you are respected? Sure it is not just formality? Do u know what is respect in the 1st place?

Jgn anggap SEGALANYA , apa yg anda belajar, lihat, pengalaman, FIKIR, itu adalah hidup/ realiti yg sebenarnya. Jgn la buat sedemikian melainkan anda benar2 arif ttg ilmu dan sentiasa cuba belajar dan memahami manusia di dunia ini. Which i find it quite impossible.

Bagi manusia yg kuat beribadat, mempunyai ilmu yg tinggi pd agama, belajar tinggi tinggi di Menara gading- bukan menara Tuhan, harap2 anda buat lah perkara yg sebaliknya, makin berilmu, makin rendah diri. You rise high, tinggi menjejak kat langit krn manusia, dan krn manusia lah , anda boleh di pijak dan di lumat kan bagaikan daun kering yg tdk bermakna. Sedar sikit ttg diri, benar kah anda mempunyai ilmu tersebut? Jgn tanya saya ya, sbb saya ni bodoh n tolol semacam, golongan yg rendah...huhu.

Apa yg saya suka ? Uuiii, banyak tu ... saya rumuskan,erm.... 2 perkara shj, Manusia (termasuk Tuhan) dan makanan. Itu sahaja. Simple right? Saya suka pd manusia yg sedar pd diri, ingat pada Tuhan dan sahabat yg mgambil berat ttg mereka. Yg paling penting ialah, keikhlasan di hati.

I wont give a damn about your house, ur properties n cash or any materialistic one, i am not like other human. X perlu pun belajar tinggi2 , pegang jawatan tinggi2, di hormati 'tinggi2' utk berbual dgn saya, biasanya itu lah golongan yg saya xkan berbual lah, because i mean nothing to them n they mean nothing to me.

Me n presentation

Makanan...hehe. Pandai pandai lah sahabat2 kalian semua , bila saya dtg round satu Malaysia. Feed me and make me look round. Banyak yg saya suka makan, last trip ke Tganu, x sempat nak makan puas2, banyak jenis nasi dan mee yg belum pernah jamah, Kelantan, Johor... huih, Hari ini saya berpuasa. Stop di sini dulu.

Kalau dah kenal, u will know me, semua yg pegang jawatan tinggi2 , kaya2 , kat depan saya tu...xda pula yg ada ego sedemikian. Xda pula bila bertegur, nak saya pi sujud dan say Hi, duduk jauh jauh, tunggu saya yg dtg bersalam bagaikan seorg raja yg dihiasi ber ton belian dan delima ....Heh, kalau ada pemikiran macam tu... u r far far from being a friend n know the meaning of it. Kami semua saling bergurau senda, ada yg suka pukul memukul ...tanda bermanja, emm...tdk pun generation gap, x peduli pun profession dan umur.

Apa yg saya x suka? Emmm.... apa lagi kalau bukan Manusia juga....haha. Rujuk balik apa yg saya merepek tadi. Manusia yg suka 'talk big' -cakap besar, ego dan x sedar diri terutama yg suka memandang rendah pd manusia yg tdk seberapa macam .... saya. Not my type i guess...

Alright, cukup la, entri yg panjang lebar ni. Bersua di lain hari, di muka/ laman web yg sama, chow ... i want to eat , hungry siut...

ChoyHH


Too often we underestimated the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all of which have the potential to turn a life around - Lee Buseaglia -

How long will we be friends?

As long as the stars twinkle in the sky ...

As long as angels are there up high...

'til oceans run dry ...

N ' till the day I die.


When it hurts to look back,

& u are scared to look ahead,

Look beside you,

I will be there.

No comments: