Tuesday, February 10, 2009

CNY- Apa macam?


Good day dan salam to everyone,

Baru receive sms dari seorg rakan, katanya saya dah lama ghaib/mghilangkan diri dan CNY apa macam? CNY ...makan lo, apa lagi? Angpau masih diterima, x minta masih diberi ...hehe, muda lagi ni... xda la. Yg penting-org yg tdk berkahwin lagi, selagi tu masih layak menerima angpau dari org yg SUDAH berkahwin.

Emmm jgn mula bertanya: Bila 'era' membujang saya akan berakhir ni? Ini soalan cepo emas tapi xda hadiah & jawapan. My bidadari/ angel / Ten shi (in Japanese language) belum muncul lagi. Sapa la nak diri saya yg serba kekurangan dan x ensem.

So bagi yg merindu kat saya tu, saya ada mgambil beberapa keping gambar dgn kamera ayah saya yg baru. Kebetulan ada bawa pulang pakaian formal n coat... pakai la... sebenarnya ingat ada urusan lain...tapi kena ' lepas' kan berikutan kesempitan masa.


Apa yg ada di dlm angpau? Sendiri paham paham la tapi dulu ada satu angpau yg teramat istimewa pd saya, dlm nya xda duit, ada satu sekeping kertas yg dtulis oleh rakan baik saya. Sebab dia faham pd saya yg jika dlm ada duit , saya pasti akan reject ( padahal beliau memasukan dlm poket dia.... dah faham tindak tanduknya, terus saya reject ). Kenapa? Saya ni jenis manusia yg suka melanggar tradisi... hahaha. Saya tdk perlukan benda tu, as long as you wish/give me ur blessings n be sincere to me, that all it matters plus, saya dtg jauh sbb nak melawat, bukannya nak menuntut angpau. So, the morale of the story is, dun give me angpau filled with money, yet, pump in your writtings. It is a blessing to me u know? U can give me some food indeed..haha, i am getting thin every now and then. Want to know the secret of it? DEFINITELY not DIET coz DIET wil make u end up DEAD. DIET- i refer the word to ' reduce food intake ', bukan DIET- a form of eating habit or plan approved by professions ( jgn jadi doktor utk diri sendiri... no good, no good ! )

By d way, some info to share ; Fat is divided, general to 2 part in human body. External fat and internal fat.

External fat (there r plenty of other names such as adipose fats, simpan dlm sel sel lemak bukan organ ya. - To make it simple, fat yg buat u LOOK Fat ). Contohnya belly macam dewa kekayaan atau sumo wrestler. Tis kind of fats biasanya boleh 'hilang' or mudah 'hilang' jika sapu cream 'kurus' or buat senaman. Keyword - can be reduce, u can look slim.

Internal fat or visceral fat ....hoho, ini yg payah. Lemak2 yg deposit pd organ dan saluran darah anda. Macam mana nak kurangkan / hilangkan / 'slim' kan? Saya x tau, ini yg bakal menjadi major crisis utk cardiovascular diseases- stroke, heart attack, hypertension ,bla bla. Nak kurang macam mana, dah menjadi 'satu' dgn organ / salur darah anda, boleh korek ke atau flush ur blood vessels dgn air seumpama longkang yg tersumbat?

Xleh, cuma jgn pemakanan n exercise la utk paksa tubuh burn more fat. This is a form of stacking effect - makan terlalu banyak, lemak tdk habis digunakan/ dibakar oleh tubuh, lemak berlebihan di simpan utk future use, so, u get FAT. I am not saying fat is not important to us, no no, our organ can consist up to 1/3 of fats.


Apa maksud disebalik angpau ni? Saya .... x ingat ..haha ( saya x ingat apa yg berlaku masa saya kecil, memori yg ada cuma dari tingkatan 3 aje, yg ada pun samar2 atau x perlu nak ingat). Angpau, sekali lagi, berfungsi sbg suatu simbolik , hampir sama maknanya dgn memberi 'kam'- limau mandarin kpd rakan. Maksudnya nak berkongsi kekayaan dan mendoakan segala2 baik termasuklah tuah dan RM $$ yg dtg melimpah-limpah.



So what happen during CNY? Jawabnya...sama aje setiap tahun semenjak meneruskan pengajian saya, paling baik, cuti 2 hari, paling kurang baik....cuti sehari (apa ya boleh buat dlm sehari? .... Banyak, makan tido, makan tido, berulang2 kali). Sbb dah diberi warning, lama x balik hometown, ...sendiri paham la, so lekat lah diri pada rumah. Rakan 2 lain, sms lah penawar rindu.. nak call x larat.... banyak sangat ( AN EXCEPTION to those who r very special to me ... haha, bergurau aje, semua rakan special, cuma ada sesetengah yg banyak berkorban utk saya). Its my turn to show my affection, i am NOT a type who returns a favor bcoz the favorsss was given to me SINCERELY without any back meanings

Ramai yg bertanya ' Yee- sang ' tu apa benda? Saya jawab - Yee Sang tu makanan utk org kaya, kalau suka derma, pi makan kat restoran sbb nilai komersial tinggi berikutan ... makna isi yg tersirat disebalik kata , erm...simbolik dgn makna kesatuan / unity or bulat air krn pembentung, bulat manusia krn muafakat... something like that. Dalam tradisi kami, kata2 yg indah / simbolik yg membawa tuah amat memainkan impak yg mendalam. Maka, faham, kenapa saya kat kalau nak derma pi makan kat restoran besor? People made money out of it- once a year ma...

Yee sang tu main ingredient ialah hirisan ikan, ikan salmon katakan ...entah la, main makan aje, camput dgn pelbagai hirisan buah n sayur plus serbuk kacang dan yg memberi rasa masam manis ni ialah jus dari limau . Campur2 , gaul gaul (proses memegang chop stick
dan menyepit yee sang ni pastu julang tinggi2 n ulang proses ini berulang kali disertakan dgn laungan Yee sang, or any other nice meaning full word- dianggap bahagian yg krusial dalam Yee sang.

Gambar ni... jelas menunjukkan yg saya ' berperut' ... TIDAK !!! Itu ilusi optik sahaja... tak benar, tak benar ... tu la, lama x pi TKD trainning .

Saya sedang berusaha ni, nak join balik my team cuma ada konflik dalaman ttg TKD pada diri saya yg masih belum selesai, tambah pula dgn stress dan kerja yg tdk pernah habis dan jemu pd saya.

So thats all from me 2day, for this entry. Saya sedang buat research / penyelidikan pasal perubatan Tradisional... salah satu bidang yg saya minat secara mendalam dan sedang menguasai. Dengar kata UKM ada memulakan program ijazah sarjana muda ttg CAM- Complementary & Alternative Medicine, khas utk Chinese Tradisional Med. Saya harap pd masa hadapan ada lebih ramai program sedemikian terutama utk PhD n Master Grad.

Akhir kata, bila saya dah berkemampuan, saya ingin buat open house utk kesemua rakan saya utk dtg, sama sama menyambut CNY ini sbb we r all Malaysian yg terpenting, u r all my pals !

So, what did cha do during CNY? Sleeping?

ChoyHH


2 comments:

Taekwon-TRG said...

Modeling ke tu?

Choy HH said...

Haha... hampir betul jawapan 'modeling' tu.

Tapi bukan la sbb gambar tu di ambil oleh adik gua , tingkatan 2. Ambil gambar secara solo, ini lah jadi nya.

Ada ramai kata mengapa jarang post gambar ttg diri... xda kamera, nak post macam mana. Plus...
'no look '...haha.

X layak pasal babak modeling tu.

Choy HH