Wednesday, September 10, 2008

Perut lapar- Gastritis?

Apa khabar semua?

Bulan Ramadhan ini, diet saya beransur ansur berubah. Gerai yg selama ini berkunjung dah bertukar sama sekali lauk yg dihadangkan. Yg paling obvious sekali ialah hampir semua hidangan ada kekacang dan ikan bilis. Persoalannya, apa kaitan kekacang dan ikan bilis dgn Ramadhan ini?

Jawapannya, pd pendapat saya yg tdk seberapa ini, terutama pd rakan yg berpuasa ini, serat dan kekacang agak penting sekali dlm pemakanan anda (tdk kisah lah masa bersahur ke atau waktu berbuka puasa). Mengapa? Sbb kekacang dan serat memerlukan masa yg lebih lama utk dihadam. Dont get the wrong idea, bila makan ber kilogram kacang n serat ini buat anda kenyang lebih lama berbanding makanan lain (dlm kuantiti yg kecil, xda perubahan pasal kenyang x kenyang). Makanan yg dicerna berada pd usus anda bukan pd perut anda maka, tiada stimulisasi enzyme, hormone dan impulse/isyarat ke otak utk mencetuskan tafsiran yg perut anda penuh, padahal kosong le.

Pd rakan yg tdk berpuasa spt saya, memang sukar utk nak berpuasa. Alasannya, badan tdk diadapsikan utk tujuan sedemikian semenjak kecil lagi. Anyway, pernah berfikir kenapa perut berkeroncong / berbunyi aneh dan ada kalanya rasa pedih semacam aje?

Jawapan drp saya, acid kan ada kat perut, acid tu sentiasa menghakis dinding perut anda , biasanya ada makanan utk dihakis, maka tidak ada kesan sampingan yg boleh dirasai dan bunyi aneh itu, suatu isyarat utk memaklumkan anda yg perut anda dah kosong, time to restock food. Apa kesan buruk jika tdk mendengar 'suara' yg dihasilkan oleh badan sendiri? Dlm kes ini, mungkin Gastrtitis atau GERD (ini agak complicated sikit, so saya ellaborate next time) jawapannya. I'll ellaborate on Gastritis and Appendicitis (ini xda sebab/teori yg kukuh kenapa tercetusnya penyakit ini).

Gastritis - Saya pecah kan kata ini menjadi Gastr = Gaster = perut, itis/ tis - biasanya dikaitkan dgn inflamasi or inflammation ( u can say this is a body respond towards bacteria/virus invasion or an injury to the certain part of the body, may it be internal or external). This case i stress on the gastrtis cause by stomach injury (there is ample of other causes such as H.pylori- bacteria infection, genetic disorder which leads to autoimmune disorder... bla bla, i rasa normal human being jarang bertuah utk memiliki punca2 sedemikian n one more thing, ini mungkin berlaku, ambil ubatan2 yg beransur acid utk menyembuhkan penyakit lain tetapi, tak sedar mahupun sedar -never take precaution, menambahkan lagi kandungan acid pd perut.

So bila kata itu dicampurkan, Gastritis membawa makna, inflamasi pd perut, to be precise, inflamasi pd dinding perut. In this case, kita bercakap pasal acid tadi. Acid yg berlebihan akan menghakis dinding perut anda sbb xda benda lain utk dihakis, utk makluman anda, rembesan acid boleh dikawal, sama ada di lebihkan atau dikurangkan produksi acid namun, dikawal atau tdk, acid tetap ada dlm perut. So what happen setelah lama proses hakisan pd perut? Cell dlm bhgian yg dihakis itu akan tercedera (jgn kata cell, cuba celup kan besi , ... mahupun tangan anda dlm acid yg pH hampir 3.0, gas akan terhasil , apa yg tinggal? Tdk ada apa- apa).

Inflamasi menyusuli selepas itu sbb ia adalah suatu respon / kawalan dlm badan (natural) supaya tiada lanjutan kecederaan akan berlaku. What happen is that cell darah putih (white blood cell- WBC) , u can call them as soldiers, akan sampai bila ada ancaman pd cell cell badan. Namun, kali ini tiada 'pendatang asing' dlm kes ini , kejadian ini disebabkan oleh badan sendiri yg merembeskan acid dan acid itu menghakis pd dinding perut anda. So , proses hakisan berterusan (WBC tak leh buat apa-apa, kalau ada bakteria atau virus, bolehlah mereka membunuh atau makan -digest foreign bodies).Here i'll miss some points -ermm...adalah detail n info lain tapi utk tdk mencelarukan dan memberi stress pd minda, i skip it, utk memudah kan entry ini.

So, process cell injury berterusan dan sampai satu tahap, pembentukan ulcer berlaku pd dinding perut. Kalau dah sampai tahap ini, anda akan sentiasa mengadu kesakitan -burning n pain sensation in your tummy, tahap ini makan banyak2 pun tdk semestinya berkesan. I give u a simple example, ulcer (lesion , in chronic state with pus/nanah formasi) pd mulut yg mungkin berlaku sbb anda tergigit bibir/ some where in ur mouth. Sakit kan? Sungguhpun spot is kecil saiz nya, letak garam apa rasa? Pedih le ?

Samalah situasi pd ulcer perut, adakalanya makanan memburukan lagi keadaan sbb ada luka.Bila ada open wound, bakteria yg duduk kat perut (ada jenis bakteria yg hidup secara simbiosis -baik2 sama kita bila kita sama2 baik dgn dia) pun masuk pd luka dan d evil side resurface n cause further hay wire situation - infeksi/ infection. Ada yg bertanya, proses penyembuhan x berlaku ke? Penyembuhan mengambil masa, cell cell mati pd perut boleh diganti dgn cell2 yg baru tetapi, apa perbezaannya? Hakisan berlaku dgn kadar yg lebih cepat, so sebelum ada cell baru yg menganti, acid dah pun membunuh yg lain , tumbesaran terencat (continuous process).

So payah punya payah , cuba jumpa dr ke , x jumpa ke, lepas sekian masa (i am not sure the exact duration of time) , masuk lah fasa kronik, sebelum itu, ada lah pelbagai komplikasi yg lain. Kronik stage, kanser perut boleh berlaku dan seperti apa yg dibincangkan tadi, pelbagai komplikasi lain boleh berlaku, mungkin ajal dah tiba sblum kanser tiba.

Ai, ...a bit penat now, i sambung Appendicitis dlm next entry. Nasihat buat rakan2 saya yg saya ambil berat, listen to yourself (ur tummy ke, apa 2 la) and dont push yourself overboard. There is nothing more important than life besides health.


ChoyHH- This is an article which based on my understandings n restructured to ease the viewers inorer to read and understand.

6 comments:

Eizam Izeimi Arbak said...

this one is about ulangkaji pelajaran for your final exam? hihihi. gud luck and selamat berhijrah ke alam ramadhan

Choy HH said...

Ai, baru aje post dah ada rakan yg membaca. Haha.. bro Eizam, ini isu yg lapuk dlm minda, just terfikir tadi (sebenarnya nak pi bazaar pukul 5 pm nanti...hehe) so saja aje nak share a piece of my mind.

Bila bro nak buat entry pasal self defence talk di MSU? Hari itu... i ada urusan ...nak involve dlm talk itu sungguhpun lambat sampai.. bila tengok penuh semacam aje.... x jadi nak masuk...haha. Anyway, thanks 4 being there. Do come over again someday. Lama x berbual dgn anda as a friend (not as a student or something similar).

U 2 take care, to me, Ramadhan ni musim utk tambah berat badan (x makan lunch tapi makan kow kow waktu mlm..haha)...sungguh =pun faham erti Ramadhan.

ChoyHH

Eizam Izeimi Arbak said...

just wanna to ask u. are u converted to muslim?. i ask anyone and the answer is unknown...kind enuf to share?

Choy HH said...

Sure my friend, a simple yet long answer frm me.

I don't c myself and others as merely as race/religion but as a whole person. So, i am not bound to it/race/religion yet, i respect them.

Simple way of putting it, i am a Malaysian who knows quite a number of peoples, at the same time, become pals with them. Examples, sum of my friends are called as Ustaz... How do i know them... jodoh kot.

Certain words like 'salam' are not bound to any religion, it is just arabic. How do they treat me? d 1st word in their sms wil always b 'Salam'. Y? Entah la...they taught me plenty of stuff.

Agama bagi saya, adalah sekadar suatu pembimbing, its not that i am not loyal, no religion or think it as a simple matter , i do have one, and all religions teach us to be a good person, i just have expose to sum of them...and may, accidentally learn then practice sum of the component frm different religion.

I understand some ppl may say, it is not appropriate to use the word 'salam' who claim certain words just belong to certain religion. But i would say, i learn something different compared to them.

So the question, what is the truth? How far is d importance of the truth?

I am always myself.... Hu yo, Bro, u did some survey on myself... impressive !

Eizam Izeimi Arbak said...

bro, agama is not sekdr bimbing. its everything. it compasses all aspect of life. but the challenges is to follow it...so...never stop to learn about it...Life is so complex that u cant even depend on logic. Phd graduate cant make the son clever with high moral. But estate worker's son can achieved as high as phd status..this is all about life. beautiful but confusing...using science has nothing wrong, only that it has the limit....

Choy HH said...

Bro,

I do agree to certain extent of your comment. Maybe bro tersalah tafsir sebahagian drp maksud saya. I have never said that life depends on the truth/logic (the word 'truth' i refer it to the real way of using certain arabic term example, 'salam').

Life has nothing to do with truth, just the way how u c and accept things...thats wat i believe ... truth apa benda, saya dah berusia 20 thn lebih, banyak benda yg tak ikut the truth, banyak diskriminasi dan unjustice in my life. I am not a supporter of 'truth' but rather... erm... 'positive thinking' to a limit.

Pasal agama, my friend, different background of family do play role in it. Ok laa, saya berterus terang, saya di lahirkan dgn agama tetapi keluarga saya jarang membincang/bercerita /mengajar ttg agama kpd saya. There is no such thing as custom practices in daily life, example one day pray how many times, special occasion u need to fast(puasa), nothing !

It all depend to yourself about the religion, whether u want to seek 4 it, to deepen your knowledge into it n so forth. Of course i will always try to deepen my knowledge on it, there is no sifu to teach me, slowly la, bhs Cina (mandarin ) pun bukan expert, nak baca tulisan cina bagi saya, agak mustahil sekarang ini sbb bhs cina i hanya practise n belajar menulis masa tabika shj. U love your religion, u show your effort to yourself, not to others and learn it by yourself and harvest its benefits.

Agama do comprises a lot of thing, no one can deny that along with its importance. Yet, in my humble opinion, perhaps is not my everything. If it is somewhat 'everything' in other human beings, world would be something similar to paradise , no crime n ..etc.

Hard to follow everything in a religion? True, challenges is everywhere,u can't afford to be an 'angle' all the time.... Religion thought u to be kind n nice to everyone, but did everyone practice that? Even if religion is everything ... yet, common sense and limitation is there in every aspect in life.

Certain people already started to learn and gain guidance on the religion ever since their birth.. this one of the aspect that i really respect on Islam. But many doesn't realize it.

Ada peluang, boleh lah berkongsi dgn saya keindahan dan falsafah agama anda. I enjoy learning...

ChoyHH