Friday, July 4, 2008

Buat baik BERPADA- PADA,buat jahat jgn sekali...

Good day and salam to all,

Seperti mana peribahasa di atas berbunyi, boleh di aplikasi kan dlm kehidupan seharian. Pernah kah anda berfikir apa kesannya jika kita berbuat baik terhadap manusia yg tdk memahami diri anda? Jawapannya, anda berkemungkinan akan di pulau kan. Mengapa? Mudah shj penjelasannya, tdk kira betapa kuatnya beribadat mahupun mempunyai pegangan agama yg kuat,kita sesama manusia tdk boleh lari drp sesetengah program yg ditanam kan dlm diri kita. Sering kita dengar masa kecil2, ramai akan di didik oleh ibubapa supaya jgn mudah mempercayai org, fikir utk diri dulu sblum mengutamakan org lain. Agree? Tapi ada kalanya,mungkin, kita tersilap menafsir maksud org lain sehingga terbawa-bawa dlm hidup.

Tentu anda berasa curiga ; 'Ai,tiba-tiba aje bertanya khabar setelah lama x berhubung-dah lah x rapat', atau , "Ai pelik semacam aje ...tak kan lah dia ikhlas berbuat baik pd saya ...tentu ada udang di sebalik kueh teow ". Manusia tdk boleh lari drp perasaan curiga ,adakalanya hasad dengki menguasai diri tanpa disedari, we become 'cool' to others.

Bukan apa,ini lah result drp self awareness,or in other words- self protection, utk mengelakkan diri drp ditipu atau adakala perasaan ego pada diri memberontak, Tentu seringkali anda berfikir yg sesetengah org bila berbuat baik,semestinya inginkan sesuatu drp anda- a favor perhaps?

Inilah dilemma kehidupan, so one of the rule to become a human being is to be kind only to those who appreciate our kindness, and we can't always be kind or act compassionately towards others,silap silap, rakan anda akan menjadi org asing. Itu baru situasi sesama rakan, kalau lah org yg berbuat itu tdk rapat pada anda.... apa akibatnya?

Fikir-fikir kan lah, apa gunanya berbuat baik kpd manusia yg tdk menghargai usaha anda,ikhlas pula tu. Tdk dpt apa- apa pun xpa la-pahala x dapat pun xpa,asalkan we are true to ourselves..... ini kan ,kepuasan hati x terubat,apa2 pun x dapat malah diragui dan di pandang serong.... ai,apa dah jadi kepada dunia ini?

I guest everything must hit the right point at the right time.

ChoyHH

No comments: