Saturday, December 8, 2007

Trip ke Tganu(P-3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, akhirnya ada masa juga utk saya update blog ini. Kebelakangan ni sibuk dgn study sehinggakan Kelab MGTF di MSU( Management and Science University) pun saya dah kurang hiraukan,apatah lagi taekwondo training saya....ai,apa boleh buat,bukan kehendak saya.....ingatkan nak jadi Pengerusi kelab yg teramat baik..... tak po lah,saya akan terus berusaha dan banyak sangat perkara utk saya pelajari....harap2 Brother Din dan Adam dpt memberi tunjuk ajar.

Kali ini nak update sikit pasal monumen2 dan tempat2 lain kat Tganu,mula dgn tokong Cina.























Ini gambar saya dan member saya,Tan kat dpn tokong Cina (sebenarnya golongan Cina yg terdapat di Tganu boleh di kira dgn jari anda,sikit tapi kaum India lagi lah teramat kecil bilangan mrk.).Jadi masa saya n member2 lain berpusing2 kat bandar Tganu ni,ramai juga yg pandang kami semacam.... tapi jauh di hati,ramai yg peramah...sehinggakan ada kalanya saya malas nak menjwb salam dan membalas senyuman mrk....hehe. Assume lah its d total opposite on what is happening in the city, some of the people...pandang pun tdk,apatah lagi memberi salam.

Me and the cute statue dlm tokong
Utk maklumat rakan2 semua,itu BUKAN ukiran berbentuk anjing.... Singa la, adalah cerita/mitos di belakang takbir dan kaligrafi Cina tu...saya tdk boleh baca..hehe,saya hanya belajar ttg tulisan Cina masa kat Tadika,tak ingat lo ! Sebut ttg tulisan Cina ini, penulisannya berubah2 ikut masa,maksudnya,adakala ada add on dan adakalanya ada sebahagian tulisan itu di mansuhkan.....pening kan? Tapi kalau dibanding kan dgn tulisan Arab,ia statik. Yg lain tu,ukiran2 yg terdpt kat dinding tokong...tak tau pula mcam mana dan berapa lama yg mrk ambil utk bina tokong ini tambah pula dgn 'Aksesori2' yg rumit.






Ah,ini satu soalan yg istimewa utk renungan saudara- saudari (kalau ada masa,beri lah respond kpd saya ttg ni). Sepanjang hidup saya, ramai yg tdk mampu melihat dan menganggap seseorg itu sbg diri mrk yg sebenarnya. Cthnya: Diri saya ini, manusia patut melihat saya sbg diri saya yg sebenarnya dan bukannya menilai mahupun membuat taksiran berlandaskan usia, rupa, kaum mahupun apa2 yg subjektif ttg diri seseorg. Bolehkan anda berbual dgn org yg lebih tua/ lebih muda(
saya pantang dgn perkataan tua dan muda ini tapi saya gunakan juga utk berkongsi ideologi saya. Mengapa? Mudah sahaja,dlm kamus otak saya, hanya ada kenyataan di mana seseorg itu masih hidup atau mati. Jadi saya tdk akan memberi atau melayan seseorg itu dgn pilih kasih. Bagaimana dgn idea 'hormat kpd org yg lebih tua'? Haha...itu idea org yg dulu2,dah lapok,kalau nak saya hormat,tunjuk kan sbb dan kualiti anda yg boleh membuatkan diri saya hormat anda dgn IKHLAS) seperti mana dgn rakan seusia dgn anda atau dlm keadaan yg sebaliknya? Why not?

Bodohkan, sbb ada ramai yg bertauliah dan berpengalaman dlm hidup tapi ramai yg tdk tahu menggunakan ilmu yg mrk ada, bukannya dgn keadah 'mengajar', tapi 'berkongsi'. Selitkan pengalaman anda dlm mana2 aspek dlm hidup ,bercerita dan bukannya mengarah. Semua yg hidup di dunia ini,mustahil ada pengalaman yg 100% sama, masing2 dgn ideologi dan pandangan yg tersendiri. Cari cara utk menyalurkan pendpt anda. Jgnlah sikit sikit nak mula kan peperangan (mulut ke,tangan ke,meriam ke,semuanya sama aje). Berkongsi(sebenarnya salah satu cara utk berkomuikasi) mampu mengubah dunia ni. At least u dah buat sesuatu yg baik utk dunia ini dgn 'memberi' or pass on your knowledge to others. Buat apa nak simpan2? Balik2, masuk dlm keranda/kubur juga...tak bererti.

Sebenarnya, saya juga ada masalah utk berkomunikasi dgn golongan yg anggap diri mrk tua ni,bukan salah saya,salah masyarakat dan keadaan persekitaran hidup anda. 'Tua' tdk bermakna anda 'handal dlm segalanya' dan apa-apa arahan anda,patut org lain ikuti. It doesn't not give u any top priorities mahupan u feel yourself is waayyy supreme and important than others. Tua atau muda,sama aje,terpulang kpd cara anda melihat dan menilai,SEMUANYA ISTIMEWA DAN DLM DUNIA INI TIADA PENGGANTI UTK DIRI ANDA INI,mark my word!.

Saya sayang dan mengambil berat semuanya, diri anda sendiri tu-kalau baik dan peramah, tentu ramai yg menghayati kehadiran anda dlm hidup. Saya tulis berkalut2 ini sbb saya menerima satu emel yg serupa dgn situasi ini,so saya pun duk berpusing kat isu ini...haha. Tapi kan, pasal sayang dan mengambil berat tu,memang betul,iklas dr hati saya cuma adakalanya risau juga bila terlebih mengambil berat dgn rakan2 yg lain,siapa lah saya yg kerdil ni,lagipun masyarakat ni kian terlamapu berhati-hati dlm pelbagai aspek. Saya tdk mahu lah nanti org menganggap keikhlasan hati saya ini dianggap ' ada udang disebalik kueh teow'...hehe.I guest i am still learning to how to be myself.



Ini tempat jual keropok lekor-makanan terkenal di Tganu. Sorri la rakan2 dan member2 semua,tak boleh bawa balik ke Shah Alam,no container and i can't cook in my house-no equipments....ini yg saya tak suka ni dgn rumah ke-2 saya ni di S.Alam. Ah pasal keropok ini,jgn terkejut bila dtg ke tempat ini,berderet2 kedai yg jual keropok lekor kat sini,bermacam2 nama. Apa beza?...Entah lah,jom kita pi bersama2 someday,we enjoy 1st,then we tell. I tak sempat nak enjoy betul2 sbb last day baru dtg ke sini. Keropok madu yg saya beli dlm satu paket tu sedap,murah juga. Ada juga keropok sagu,manis n cair dlm mulut.....ai,saya nak pi ke Tganu lagilah soon...haha.

Ok lah dulu,my fren,i pi isi perut dulu,dah lapar...ini semua pasal Asid Hidroklorik ...dah dirembes dlm perut hang bila mention pasal keropok lekor.....haha.
Take care everyone and hey, smile a lot pals,salam !

ChoyHH

No comments: