Thursday, December 20, 2007

Renal Failure and its diseases plus tips for health

Nice blue cerulean sky which lies a great beach beneath it- Pantani Marang

Alright, everyone,how are you all? Good day & salam sejahtera to you all.

For this entrance,i would like to dedicate this my small research and article to a friend of mine who did suffer from the formation of crystal( also refered commonly as stone) somewhere in the kidney area . Sungguhpun dah lama dah my friend ada masalah ini dan perkara ini sudah pun disettlekan pd November 2005 yg lalu namun, lebih baik ambil langkah berjaga2 lagipun penulisan saya ini mungkin dpt membantu serba-sedikit rakan lain yg membaca blog saya ini.

Lets start with a very simple basic:
Sebarang perubahan/pembentukkan aneh yg tdk akan timbul dlm kesihatan seseorg individu yg normal hanya akan berlaku bila ,


Satu- Genetik yg anda warisi dan perubahan pdnya sama ada menerusi sebarang tindakan anda mendedahkan diri pd sesetengah keadaan, cth radiasi yg memaksa gen anda mgalami p'ubahan atau daya tahan immunisasi anda yg tidak pernah ada 'record' ttg sesuatu penyakit (ini digelar innate immunity-ayat yg mudah,sebarang record yg pernah nenek moyang atau kaum keluarga anda turunkan kpd anda menerusi genetic. Data2 seumpama itu membolehkan genetik anda mengadaptasikan diri terhadap sebarang penyakit yg berulang di mana,u dah pun ada data base ttg penyakit itu maka peluang anda utk hit d 'jack pot' lebih rendah atau u dah kena tapi tak lah teramat serius( ini hanya terhad kpd sesetengah penyakit shj- Cancer n AIDS masih tiada ubat utk memulihkan keadaan pesakit yg mengalaminya,cuma ada ubat n langkah2 pencegahan). 


Gambat kat depan kilang buat sampan n bot menggunakan tangan. Fu yoh,guna perkakasan yg mudah shj !!


Satu contoh yg baik,saya ni yg sihat bila sampai kat Shah Alam dan mula mengadapsikan cara hidup kat sini dgn keadaan yg tdk seberapa bersih,makanan yg mahal dan tdk sesedap mana......terkena SKIN ALLERGY-ini penyakit yg doktor sendiri tdk boleh mengubati. Kenapa? Dia hanya beri 2 pilihan,satu makan pil dan sapu krim, dua-Suntikkan immunisasi (vaccine) yg mungkin mampu menaikan daya immunisasi badan t'hadap sesetengah penyakit. Apa itu skin allergy? Mudah aje,u makan benda yg tak sesuai dgn diri(ini saya narrowkan ke skop diet krn air dan kebersihan serta faktor persekitaran semuanya dialami oleh rakan yg lain,tapi mrk tak kena pun penyakit yg kurang asam ini !).



Ini cth bot yg hampir siap


Benda yg u makan,sesetengah org ada allergy terhadap food sedative n flavoring (cthnya Ajinomoto) dan pewarna. Ada juga yg menggunakan minyak yg sama lepas mengoreng berulang2( ah,utk makluman saudara-saudari,minyak yg digunakan berulang2 dlm masakan boleh mengakibatkan Kanser- struktur molecule minyak mengalami p'ubahan, Cis-to Trans configuration) . Yg teruknya,Dr suruh saya makan sayur shj dlm masa sebulan n selepas tu,introduce satu per satu diet yg lain spt ayam n .... dan monitor sebarang p'ubahan yg berlaku. Symptomnya : Erm... bila u dah lepas mandi,lapisan sebum(minyak) pd kulit anda akan di remove (nanti ada balik,jgn risau),in my case,kulit saya jadi super dry dan mula tukar ke warna putih dan tertanggal sikit demi sedikit-mengelupas. Kalau dlm keadaan yg lebih teruk, apabila suhu badan meningkat dan berpeluh, mula lah rasa gatal dan rasa sensasi 'burn' (bakar) pd kulit. Ini mungkin sbb tangan i gatal dan pergi scratch apa yg tak patut dan mengakibatkan luka-well, d worse part-u rasa gatal pd kulit !. Thank GOD,penyakit tu dtg drp genetik saya yg tak seberapa dan TDK akan menjangkiti org lain-bagus...biar saya menderita seorg seorg,asalkan yg lain tdk terlibat,i am happy dan saya dah beransur ansur pulih. Nasihat saya-biarpun perkara itu kecil namun itu bukan sebab utk anda mengabaikannya sbb mungkin,keadaan akan menjadi lebih memudaratkan kpd anda pd masa hadapan. Sayangi lah diri anda sblum menyayangi diri org lain.


Gambar kat dlm kilang buat bot-ini rangka nya

Dua- Diet & life style anda.  Apa - apa makanan yg tak sesuai berserta dgn GAYA HIDUP  di bandar ,  kurangnya bersenam,banyak  penyakit akan timbul. Cthnya penyakit buah pinggang , pembentukan batu karang, diabetes, sakit jantung & bermacam macam lagi. Suka cita dimaklumkan ,apa yg anda makan,akan menentukan berapa lama anda akan hidup sbb ,kalau makan secara salah,tahap antibodi...imunisasi dlm diri akan anda menyusut, bila level antibodi sudah jatuh,banyak penyakit lain yg sedang menunggu , akan timbul pada diri anda . 


Saya harap semua rakan-rakan faham di mana badan kita ada lebih kurang 73% ke atas yg diperbuat dr air. Sila  jgn abaikan pengambilan air dlm diet anda. Peluh,muntah,percakapan & pelbagai perbuatan yang lain dalam kehidupan seharian akan menyebabkan, air tersejat keluar daripada diri anda. Air dikatakan asas bagi manusia dan sudah ada kaji selidik yg menyatakan air boleh  menolong diri kita untuk awet muda (sekiranya kulit anda sentiasa kering,masakkan anda akan kelihatan muda-betul tak?) dan air mampu menghalang pelbagai jenis penyakit spt pembentukkan batu karang/calculi .

Ok,we go into serious business now.
Apa sebab yg mengakibatkan renal disorders-penyakit2 yg berkait rapat dgn ginjal termasuk buah pinggang?

Firstly- Kidney anda tdk dpt bekalan darah yg mencukupi. How ? Beware that dlm beberapa jam shj,kalau darah tdk memasuki kidney anda, ia akan rosak.

A) Mungkin sbb plasma volume dlm darah anda rendah mungkin sbb anda sering buat aktiviti yg menyebabkan diri anda terhidrat-% air keluar dr badan lebih tinggi drp % air yg masuk dlm badan,atau anda pernah mengalami pembakaran yg serius pd badan anda. Bila badan dah dibakar,kulit akan hilang thats why pesakit wad kecemasan nampak warna merah semacam shj- blood circulation dah obvious kelihatan sbb tdk dicover oleh skin anda. Skin is a water conservative agent yg menghalang air drp hilang drp badan dlm volume yg banyak.

B) Blood lose dr badan anda( blood anda memang terdiri dpt water content yg tinggi), prolonged vommiting- muntah2 berpanjangan, air hilang drp badan,ah, ini salah simptom yg boleh di observe drp patient penyakit buah pinggang /batu karang. Ini tdk bermakna anda berhenti minum air sbb muntah- Sbb u muntah lah,u kena ganti semula air yg hilang drp badan. Jgn cuba utk mengundang penyakit yg lain. Air ialah ubat yg mujarab.


Ini pemandangan kat atau kilang buat bot, u can see everything here n tempat ini penuh sesak dgn student sekolah rendah.......Fun Fair ke ...?haha,bukan lah,ini lawatan sekolah berdekatan.


C) Diminished cardiac output due to heart failure problem. Ada konsep yg saya perlu maklumkan kpd saudara, bergiat cergas dlm senaman tdk bermakna anda tdk akan dpt sakit jantung, cuma kadar utk menjangkiti nya rendah,ingat tu sbb sekarang pemuda -pemudi,d latest one i dengar, umur 21 tahun mati diserang penyakit jantung.....agaknya stress kot..haha. Jadi jgnlah stress kan diri anda, come and involve into my blog. Tulis kpd saya,berkomunikasi dgn saya bukan utk diri anda shj,utk rakan lain juga ma. Bila jantung tdk mampu mengepam darah atau kadarya berkurangan,masakkan bekalan darah yg sampai ke organ2 lain dlm badan mencukupi. Darah ada air dan oxygen dan kalau otak ada tdk mendpt bekalan oxygen dlm masa 3 minute- ada peluang besar seseorg akan 'jumpa dgn ajal'. Even Gingivitis-penyakit gusi gigi juga mampu mengakibatkan penyakit jantung......sila betul2 jaga kesihatan diri, u all are my treasured friends.


Ooi,tu tripod or stand utk kamera ,jgn jadi kan bazooka la....Ish,ini mesti banyak sangat tonton TV sampai khayal siang hari !


D) Obstruction /occlusion (penyumbatan /penghalangan) dan pengumpalan darah pd salur darah artery anda pd ginjal. Ok,ini ada bermacam2 faktor spt kurang minum air. Dlm proses urinasi(pemprosesan dan pembuangan air kencing), air kencing yg terhasil mengandungi bacteria, urine(waste product dan yg buat kencing warna kuning), tdk patut ada( darah,glukosa, protein, buih yg banyak,air kencing yg keruh-sah ada banyak bakteria, macam2 lagi dan CAST.

Batu karang itu sebenarnya enapan CAST yg mengandungi muco protein. Benda in memang dirembeskan sentiasa dan perlu dibuang dr badan melalui kencing. Masalahnya:

1-Bila kurang minum air, air kencil tdk dpt flow keluar dgn baik,of course , sbb tak da air ma,nak flush macam mana...

2- High salt concentration, garam terlampau banyak dan in memekatkan lagi air kencing, bila content air kencing banyak,enapan pun banyak sbb air itu tdk bergerak laju( macam longkang yg tersumbat dgn sampah sarap)

3- high protein concentration dan low ph (air kencing terlampau acidic mungkin makan daging terlampau banyak


One of the jetty dgn jambatan yg sempit tapi pemandangan sekeliling cantik dan angin bertiup sepoi sepoi bhs


Kalau keadaan berterusan, jgn kan batu karang shj yg terbentuk, lambat laun, darah pun akan terhasil dlm kencing n later, bye bye to ur kidney n plz bear in mind,bila kidney yg sebelah dah rosak, yg sebelah lagi pun pasti akan rosak-tunggu masa shj sbb, sepatutnya tugas2 menapis dan membuang hasil toksik dr badan di jalankan oleh sepasang ginjal, bila satu dah KO,yg satu lagi kena buat segalanya,stress n d end, rosak lah.

Sebenarnya Tuhan dah beri banyak petunjuk kpd tahap kesihatan anda,cthnya menerusi warna air kencing, u should know u minum air dgn mencukupi ke tak (paling kurang 1.5 liter sehari), bau mulut kuat atau tak(normally, bila anda banyak bercakap,mulut pun mudah berbau sbb
air banyak keluar dr badan melalui bentuk wap.... well,not to mention kalau kebersihan mulut itu tdk di jaga....), so, monitor your physiological changes,read your body.


Jeti - bot kat bawah jambatan tu, tapi kan,jambatan ini panjang juga,sempit pula tu dan tak ada pemegang.....keadaan sekeliling laut pula tu.....


Last but a few piece of sharing advices- Cuba elak kan diri drp makan ubat-ubatan. Contohnya bila sakit kepala,pening ke (migrain), jgn main balun atau telan ubat penahan sakit spt PANADOL or any other PAIN KILLER-IT will KILL u instead. Kalau pening tu,berehatlah buat apa ak susah2 bazir duit n buat penat? Ubat2 seumpama tu boleh mencederakan ginjal anda-BEWARE. Monitor ur physiological changes but don't rely too much on medicine.Let the nature do the healing n u rest. Kalau keadaan berterusan then go see an expert bukannya pi kat farmasi n beli ubat ikut perskripsi anda mahupun pi visit klinik yg mementingkan untung drp menyelamatkan pesakitnya -bahaya ni dan ini memburukkan nama 'Doktor perubatan'.


Hehe,ini gambar comel yg diambil oleh rakan saya- seorg Pakcik dgn kera yg berbuntut merah(tak lah merah sangat...haha). Sebenarnya kami tak sedar pun beruk tu kat sana......cuma sedar bila pakcik tu ada pegang tali. U should c how d monkey climb d tree n enjoy himself d buah sehinggakan tdk mahu turun ke bwh.

Ok,sampai di sini lah utk hari ini. Kalau ada apa-apa,contact i,i'll try my best to help. To my friend,Brother Din whom i have dedicated this piece of mind to, 

Bro,beware of pengulangan penyakit ini. Minum & makan dgn baik ya. Saya ada banyak perkara ingin pelajari drp anda,anggap lah saya ini mementingkan diri  - TAKE GOOD CARE OF YOUR HEALTH dan sekiranya ada kelapangan, hubungi lah saya.  Make sure u look good n feel good all d time.

Semua pun kena jaga kesihatan diri. Let us move together towards a brighter tommorow-TOGETHER !!! 



ChoyHH

3 comments:

king edward said...

Its good u let ohter pp knw abt the disease n educate them,They might find this useful.n be sure to update ur blog reguarly,Till then,c u.Tcare

Cikgu Azman said...

Wah Choy...tahniah menarik blog ini. Ceria ma

Choy HH said...

Thanks to both of you.

Edward-It is part of our role in life to share & to correct what is not right (to a certain extend within our capabilities).

Azman- Lama tak dengar khabar drp cikgu Azman, semoga sihat & ceria senantiasa.

Keep intouch !