Friday, November 16, 2007

Trip ke Tganu(P-2)


Assalamualaikum dan selamat pagi kpd semua pembaca blog,apa khabar semua? Sihat?

Kalau tak sihat tu, banyak kan berfikir ttg kehidupan anda yg pasti akan dipenuhi dgn cahaya2 kegembiraan dan dugaan yg muncul dlm pengembaraan anda utk mencari kebahagian adalah merupakan liku2 kehidupan-perkara biasa yg pasti berlaku dan suatu tanda rahmat yg Tuhan berikan, Nya sayang pd anda cuma caranya utk mengekspresikannya sungguh berlainan sekali dan sukar utk kami mempertikaikannya. Kalau tdk ada stimulasi, masakan ada sebarang keputusan atau pencapaian?



Utk entry blog kali ini,saya cuma cover utk bahagian pengangkutan air di Terengganu...
Ok,cerita bermula pd awal pagi- pagi lagi, biasanya transport yg terbaik, termudah ,termurah dan paling cepat ialah menggunakan pengangkutan air iaitu bot dan feri. Kadar bayaran utk seorg ke bandar Kuala Terengganu ialah Rm 1.2..cuma, feri ini hanya akan muncul 2 kali shj di kampung area, kedatangan feri yg terawal ialah pd 7 pagi n biasanya feri itu digunakan utk menghantar penjual dan pengusaha(boleh muat hampir 12 orang) ke Pasar Payang(next entry i update pasal nya) tapi kami main serbu aje...no problem.

Gambar2 ni semuanya diambil dari dlm feri dan juga sebelum kami menaikinya. Seronok tu seronok juga,tapi bunyi enjin teramat kuat,tambahan pula kadar kelajuannya...teramat perlahan( ini peluang utk menikmat pemandangan di sekitar sungai..tengok gambar2 tu)...hehe,saya tak upload gambar saya mengantuk dlm feri tu...erm,selepas saya mengambil feri utk kali ke-3...adalah sedikit rasa bosan sbb feri tu hanya pusing sekitar kws yg serupa yg pernah kami lihat.





















Ini gambar feri yg belum siap..ha,kami ada juga melawat kilang membuat bot dan sampan,hasil kerja tangan sahaja...nantikan dlm entry yg bakal tiba....

Sebelah tu ,gambar Tan n myself,berdiri kat atas feri yg bakal kami naiki.




Ini contoh bot,gambar keseluruhannya.




















Gambar jeti bot









Bawah tu ialah pemandangan2 yg kami ambil dari dlm feri/bot....enjoy !



















Gambar jeti yg lain serta contoh penempatan yg diperbuat drp kayu( pasal rumah2 tradisional ni,nantikan satu lagi entry khas utk topik ini)


















Cantik juga ye,pemandangan matahari terbit...

Ni gambar kat tepi bot


















Gambar2 Istana dan Masjid Terapung





























Kawasan ni boleh di katakan hampir ke penghujung,destinasi bot ...maksudnya,ini dah hampir masuk kawasan bandar( Pasar Payang). Nampak bot2 yg berkumpul tu?






















Ah,dah sampai ke Pasar Payang.Turun aje,sampai la tu....



Ok,chow dulu,nanti saya cuba update blog ini lagi. Jaga kesihatan(mental dan fizikal) semua rakan2 ku. Ada apa2 hal,boleh contact saya.. jgn teragak2.

ChoyHH

2 comments:

Hj.Saiful said...

Salam, saya dari Trg. "Feri" disana kami panggil bot penambang. My blog is tkdhouse.blogspot.com but still new. Wslm. HjSaiful

Choy HH said...

Salam,Oh,betul tu,Saiful. Saja aje saya sebut " Feri" sbb tak ramai yg tahu tentang bot penambang. Thanks anyway and take care

-Choy-